genel

Spor yapanlar dikkat! Corona virüsünü (Covid-19) atlattıysanız..

Abone Ol

Yeni tip koronavirüsü dünyayı kasıp kavuruyor. İngiltere'de virüsün yeni bir türü çıktı. Fakat yapılan açıklamaya göre bu mutasyon aşıyı etkilemiyor. Dünyada 52 milyona yakın insan iyileşti. Fakat doktorlar corona virüsüne yakalanıp, iyileşen insanlar için uyarıda bulundu. Orta şiddetli Covid-19 geçiren hastaların kalbini kontrol ettirmelerini önerdiler. Corona virüs yüzüne kalp kası iltihabı olabileceğini ve spor yapan insanların bu yüzden istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabileceğini belirttiler. Düzensiz kalp atışları ve ani kalp durması doktorların korktuğu durumlar arasında bulunuyor.

NBC New'in haberine göre doktorlar, Covid-19'un miyokardit olarak bilinen kalp kası iltihabı ile bağlantılı olması nedeniyle, Kovid-19 geçiren ve iyileşen hastaların güvenli şekilde fiziksel aktiviteye dönmesinden edişe duyuyor. Uzmanlar kalp kası iltihabının kontrol edilmesi gerektiğini, özellikle de sporcularda kalp kası iltihabı yüzüne düzensiz kalp atışları olabileceğini ve ani kalp ölümlerinin gerçekleşebileceğini belirtti.

PEKİ COVİD-19'U GEÇİREN HANGİ KİŞİLER BU RİSK ALTINDA BULUNUYOR? SPOR VEYA EGZERSİZ YAPMADAN ÖNCE KİMLERİN KALBİNİ KONTROL ETTİRMESİ GEREKİYOR? Amerika'da gerçekleşen sanal spor hekimliği konferansı merak edilen sorulara yanıt aradı ve corona virüsünü atlatan insanlarda kalp sağlığı konferansın odak noktasıydı. Doktorlar, Covid-19 geçirip, iyileşen sporcuların veya sporla uğraşan insanların, güvenli ve sağlıklı biçimde egzersizler yapmasını, sporlarını yapmasını istiyor. Fakat corona virüsü hakkında öğrenilmesi gereken çok fazla bilgi var. Dr. Carrie Jaworski yaptığı açıklamada, "Virüsün kalp üzerindeki etkileri önemli ve halen neler olduğunu anlamaya çalışıyoruz" dedi.

Doktorlar Covid-19'un miyokardite yani kalp kası iltihabına neden olabileceğini öğrendikten sonra oldukça dikkatli davrandı. Uzmanlar mayıs ayında, sporcuların ve semptomatik olarak Covid hastası olan insanların, antrenmanlara ve egzersizlere geri dönmeden önce kalp taraması yapması gerektiğini belirtti.

Ancak ekim ayında bilgiler biraz daha güncellendi. Lise çağındaki sporcular, profesyonel sporcular için spora dönüş için özel öneriler sunuldu. Daha odaklı bir yaklaşım benimsendi. Özel önerilere dahil olan insanlar arasında 35 yaş üstü insanlar için kendi yaş kategorisinde, bisiklet, halter, ve diğer sporlarla ilgilenen kişiler de bulunuyor.

HAFİF COVID-19 VAKALARINDA KALP RİSKİ BELİRSİZ Genel olarak yapılan öneriler, koronavirüsünü orta şiddetle geçirip, iyileşen insanları kapsıyor. Uzmanlar, Kovid-19'u orta şiddetle geçiren sporcuların veya sporla aktif şekilde ilgilenen insanların, kalp taraması ve kan testi yapması gibi kontrolleri onaylıyor. Asemptomatik veya hafif vakalar içinse kalp taraması önerilmiyor. Covid-19'u hafif atlatan insanlarda tat ve koku kaybı, öksürük, boğaz ağrısı gibi semptonlar gelişiyor. Ancak ateş, şiddetli yorgunluk, titreme, zatürre veya göğüs ağrısı gibi daha ciddi sistemik semptomlar olmuyor.

Eğer hastaların kalbiyle ilgili testlerde anormal bir durum varsa veya semptomlar devam ediyorsa, kardiyak MR gerekebiliyor. Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nde spor kardiyoloji şefi olan Dr. Jonathan Kim, "Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatırılan bazı kişilerin kalplerinde sorunlar olduğunu gördük. Kardiyak yaralanma olabiliyor" dedi.

Sonuç olarak insanlar genellikle solunum yolu hastalıklarının çoğunu geçirse bile kalpleri için taranmazlar, ancak Covid-19 çok farklı bir hastalık. Doktorlar, şiddetli şekilde corona virüsü geçiren insanların kalplerinde herhangi bir hasar olabileceğine dair risk taşıdıklarını biliyor. Fakat daha hafif vakalardaki risk hakkında çok az bilgiye sahipler.

Dr. Jonathan Kim, "Sporcularda veya asemptomatik vakalarda, hafif şekilde Covid-19'u atlatan insanlarda kalp hasarı olup olmadığını tam olarak bilmiyoruz. Almanya ve Amerika'da, asemptomatik veya hafif vakalarda, kalp hasarını işaret eden ancak nadir olan bazı gözlemsel raporlar var. Ancak bunlar halen belirsiz. Sebebi başka olabilir. Gördüklerimize dayanarak şunu söyleyebilirim ki, hafif hastalık belirtileri ile hastanelere başvuran kişilerde önemli olabilecek kalp riski oluşmuyor. Onlara kalp taraması da önermiyoruz" dedi.

Dr. Matthew Martinez, bazı kalp testlerinin kafa karıştırıcı sonuçlar verebileceğini ve tüm anormal bulguların Covid-19'la ilgili olmayacağını açıkladı.

VÜCUDUNUZUN SİZE NE SÖYLEDİĞİNİ DİNLEYİN Dr. Carrie Jaworski, koronavirüsünü yani Covid-19'u orta şiddetli veya yüksek şiddetli atlatan sporcuların veya sporla aktif şekilde ilgilenen insanların, egzersiz veya antrenmanlara başlamadan önce bir doktorra danışmaları gerektiğini belirtti. Jaworski, Covid öncesi kalp sorunları veya diyabet gibi kalbi etkileyebilecek başka sorunları da işaret etti.

Dr. Carrie Jaworski bununla birlikte herhangi bir belirti göstermeyen asemptomatik insanların, hafif belirtilerle corona virüsünü atlatan kişilerin, altta yatan sorunları olan veya kalıcı semptonları olmayan insanların da aşırıya kaçmadan kademeli olarak güvenli şekilde egzersizlere başlayabileceğini söyledi. Jaworski, daha önce yapılan antrenmanların %50'sinden başlayıp, kademeli olarak haftada %10 arttırmayı önerdi.

Jaworski, "Covid-19 öncesi yaptıklarınız yani spor aktiviteleri için hızlı gitmeyin. Yavaş yavaş kademe yükseltin. Biraz zaman alacak. Ama güvenli bir şekilde ilerlemek daha önemli" açıklamasında bulundu.

Araştırmacılardan Dr. Jonathan Finnoff, coronavirüsü sonrası spora veya egzersizlere dönen herkesin kalp kası iltihabı yani miyokarditi belirleri karşısında uyanık olmasını tavsiye etti.

Covid-19 sonrasında miyokarditi veya kalpte olabilecek herhangi bir sorunla ilgili görülebilecek belirtiler şu şekilde sıralandı: -Göğüs ağrısı -Alışılmadık nefes darlığı -Kalp çarpıntısı -Baş dönmesi -Egzersizte bayılmak Finnoff, "İnsanların her şeylerinin iyi olduğunu anlamalarını istiyoruz. Bu gerçekten çok önemli bir durum" dedi.