genel

Stres çarkı nedir?

Abone Ol

Yeni nesil tesbih, stres topu ya da oyuncak... Son zamanlarda 'stres çarkı'nı, birinin elinde mutlaka görmüş olabilirsiniz. Stres çarkı nedir, ne işe yarıyor gelin birlikte inceleyelim.

STRES ÇARKI NEDİR? Son dönemde herkesin elinde gördüğümüz stres çarkları, içindeki küçük bilyeler sayesinde dönüyor. Stres çarkı ilk olarak 1997'de Catherine A. Hettinger tarafından ABD'de patentlendi.

Patent süresi dolmasıyla birlikte birçok üretici çeşitli şekil ve tasarımlarda stres çarkları oluşturmaya başladı.

Özellikle son altı ayda yurt dışında popüler olan stres çarkı, artık Türkiye’de hızla yayılıyor. Stres çarkının rulmanların oluşturduğu sesin sinir sistemi rahatlattığı iddiası bulunuyor. Stres konusunda kesin olarak işe yaradığını söylemek şu an için doğru değil.

STRES ÇARKI İÇİN HANGİ MALZEMELER KULLANILIYOR? Stres çarkı için çelik, pirinç, çinko, titanyum, bakır, plastik, tahta, demir, seramik, rulman malzemelerden faydalanılıyor.

Seri üretimler yapılmadan önce 3d printerla modellenen bu ürünler genelde üç kollu bir yapıdan oluşuyor. Her kolunda ve ortasından monte edilmiş rulmanlar bulunuyor.

STRES ÇARKI NASIL KULLANILIYOR? Merkezdeki rulmandan tutularak çevrilen bu alet 30 saniyeden 4 dakikaya kadar kendi ekseni etrafında dönüyor.

Merkez dışındaki rulmanları aslında yedek rulman düşünülmüş. Eğer merkezdeki rulman yıpranmadan dolayı bozulursa diğer rulmanları çıkartıp merkeze takabiliyorsunuz.

Yedek rulmanlar, gres yağı veya yağ çözücü bir madde içinde 15 dakika bekletilerek temizlenebiliyor.

Stres çarkı kullandıkça hızlanır. Bu nedenle normal şartlarda yağ kullanılmaması gerekmektedir.

Aynı zamanda stres çarkının farklı modelleri bulunuyor.

FİYATI NEDİR? Yurt dışı sitelerine baktığınızda farklı kalitede stres çarklarını bulabilirsiniz. Ancak kalite işin içine girdiğinde stres çarkının fiyatı 2 dolardan 2.000 dolara kadar değiştiğini söyleyebiliriz. Kaynak: huseyindikmen.com