genel

Ticaret Bakanlığı Fırsatçıları Durdurdu, Piyasada Durgunluk Hakim

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemlerle ikinci el otomobil piyasasında fırsatçılar devreden çıkarken, piyasadaki durgunluk ve pahalı taşıt kredileri satışları önemli ölçüde azalttı

Abone Ol

Bu yıl, ikinci el otomobil pazarında fırsatçılar, araç bulunurluğundaki sıkıntıyı kullanarak vatandaşlara sıfır araçtan daha pahalıya araç satma imkanını kaybetti. Ticaret Bakanlığı’nın piyasayı kontrol altına alması, bu fırsatçıların tamamen ortadan kalkmasına neden oldu.

Bakanlığın yanı sıra, sıfır otomobil bulunurluğundaki artış ve kredi imkanları gibi faktörler, bu sektörde haksız kazanç elde etmek isteyenlerin hayal kırıklığı yaşadığı bir ortam oluşturdu.

Geçen Yılı Aradılar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın ilk 7 ayında 6,6 milyon araç devri gerçekleşirken, bu yıl aynı dönemde bu rakam 5,8 milyona geriledi.

Otomobil devri geçen yıl 4,5 milyon iken, bu yıl 3,8 milyona düştü. Kamyonet gibi hafif ticari araçların satışları ise 2023'te 1 milyon 55 bin adetken, 2024'te 891 bine geriledi.

Ay Boyunca 1 Milyon Rakamı Aşılamadı İkinci el otomobil pazarındaki durgunluk, 7 ay boyunca devir sayısının 1 milyonu aşamamasıyla da kendini gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde 3 ayda 1 milyon devri aşılırken, bu yılın ilk 7 ayında bu rakama ulaşılamadı.

Haziran ayında 676 bin adetle en düşük devir sayısı gerçekleşti, temmuz ayında ise 957 bin adetle en yüksek seviyeye ulaşıldı. Geçen yılın ilk 7 ayında en yüksek devir mayıs ayında 1 milyon 104 binle, en düşük devir ise şubat ayında 704 binle gerçekleşmişti.

Pahalı Kredi İkinci Eli Vurdu Bu dönemde sıfır otomobillerin bulunurluğunun artması ve kampanyaların çoğalması da ikinci el pazarındaki durgunluğun nedenleri arasında yer aldı. Ayrıca, BDDK düzenlemesiyle 300 bin liraya kadar kullanılabilen otomobil kredilerinin yüksek maliyeti, vatandaşların ikinci el otomobile erişimini zorlaştırdı.

Bulunurluğun az olduğu dönemde yüksek fiyata araç alan ve fiyatlar düştüğünde zarara uğramamak için fiyatları yüksek tutan satıcılar nedeniyle de ikinci el piyasasında durgunluk yaşandı. Sektörde satışların azalmasıyla birlikte yüzde 35’e varan indirimler görüldü.

Ay 6 Bin Kilometre Kuralı 2025’e Uzatıldı Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışında geçerli olan 6 ay ve 6 bin kilometre ile ilan kısıtlaması uygulamasının süresini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı.

Haziran ayında Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu düzenleme kapsamında, otomobil yetkili bayileri ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına uymayanlara ise yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası kesildiği belirtildi.