genel

Türk Şirketlerin Satın Aldığı Firmalar: Hangi Firmalar Artık Yerli?

Büyük şirketler, büyümek ve güçlerini artırmak için çeşitli stratejiler uygular. Bunlardan biri, kendi sektörlerinden veya girmek istedikleri sektörlerden şirketlere ortak olmak veya o şirketlerin tamamını satın almaktır. İşte Türk şirketlerin son yıllarda satın aldığı yabancı şirket ve satın alma durumları...

Abone Ol

Ülker markasıyla tanıdığımız Yıldız Holding; Godiva, DeMet’s Candy ve United Biscuits’i geçtiğimiz yıllarda satın almıştı.

Ziylan Grubu, ayakkabı sektöründe büyümek için yabancı şirketleri satın aldı. 2012 yılında İtalyan ayakkabı markası Lumberjack'i satın alarak ayakkabı sektöründe önemli bir konuma ulaştı. 2016 yılında ise Almanya merkezli ayakkabı perakendecisi Reno'yu ve Alman yatırım şirketi Capiton AG ile birlikte satın alarak Avrupa pazarına açıldı.

Koç grubuna bağlı Arçelik, küresel beyaz eşya pazarında lider olmak için yabancı şirketleri satın aldı. 2011 yılında Güney Afrika merkezli Defy Appliances'ı, 2016 yılında Pakistan merkezli Dawlance'ı ve 2017 yılında Bangladeş merkezli Singer Bangledesh Limited'i satın alarak beyaz eşya sektöründe büyümeye devam etti. 2023 yılında ise Amerika merkezli Whirlpool'un Avrupa'daki operasyonlarının %75'ini ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki tüm operasyonlarını satın alarak küresel pazardaki liderliğini pekiştirdi.

Beko, beyaz eşya sektöründe büyümek için yabancı şirketleri satın aldı. 2007 yılında Almanya merkezli Grundig'in kalan %50 hissesini satın alarak bu markanın sahibi oldu. 2013 yılında Hindistan merkezli Voltas ile ortaklık kurarak Voltbek Home Appliances'ı kurdu ve Voltas Beko markalı ürünleri Hindistan pazarında satışa sundu.

Doğuş Çay, Amerika merkezli Kraft Foods'un Türkiye operasyonlarını satın aldı. Bu satın almayla Doğuş Çay, Patos, Cipso ve Çerezos gibi önemli markaları bünyesine kattı.

Eczacıbaşı, seramik ve ilaç sektörlerinde büyümek için yabancı şirketleri satın aldı. 2005 yılında Almanya merkezli seramik şirketi Engers'i, 2007 yılında ise yine Almanya merkezli seramik şirketi Villeroy & Boch'u satın alarak seramik sektöründe önemli bir konuma ulaştı. 2008 yılında ise Almanya merkezli banyo mobilyaları üreticisi Burgbad'ın hisselerinin %47,16'sını satın alarak bu sektörde de büyümeye devam etti. 2022 yılında ise daha önce Amerika merkezli bir şirket tarafından satın alınan ve ilaç üretimi yapan Gensenta'nın %9,96'sını satın alarak ilaç sektöründe de önemli bir adım attı. Kaynak: Webtekno