genel

Türkiye, İlk astronotu Alper Gezeravcı’yı uzaya uğurluyor!

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay seyahati için geri sayım başladı. Bu gece saat 01.11'de düzenlenecek olan fırlatma, İstanbul ve Ankara’daki meydanlardan ve bilim noktalarından izlenebilecek.

Abone Ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve biliminsanlarının bir araya geldiği heyet, Cumhuriyet yüzyılının ilk insanlı uzay vazifesi için Florida eyaletinde yapılacak olan fırlatma etkinliğine katılmak üzere ABD’ye gitti. Fırlatma etkinliğini izlemek için İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı kentlerde çalışmalar yapıldı. Taksim ve Kızılay gibi meydanlara planetaryum alanı oluşturuldu. Türkiye’de fırlatma töreninin takip edileceği diğer adresler ise bilim noktalara olacak.

4 KİŞİLİK MÜRETTEBAT Axiom Space’in, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştıracağı ‘Ax-3’ görevi için 4 kişiden oluşan mürettebat bulunuyor. Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda beraber görev alacağı kişiler, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt yer alacak. Florida’dan gerçekleştirilecek olan fırlatma etkinliği bu gece (perşembe) Türkiye saati ile 01.11’de yapılacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenme ise cuma günü saat 13.15’te düzenlenecek. Bu adımın Türkiye’nin 2021’de duyurmuş olduğu Milli Uzay Programı’nın ilk insanlı uzay misyonu hedefini tamamlayacak.

UZAY YOLCULUĞU MEYDANLARDA  Fırlatma etkinliği, bugün saat 23.00’ten itibaren Kızılay ile Taksim’deki planetaryumlardan da izlenebilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’daki meydanlara, ‘dome çadır’ adı verilen dev kubbeli alanlardan planetaryumlar kuruldu. Alanın çevrelerşne Alper Gezeravcı’nın fotoğrafları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı, Milli Teknoloji Hamlesi ve Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunun logoları yer aldı.

Diğer bir yandan Ankara ODTÜ yerleşkesinde olan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görevli uzay mühendisleri ve biliminsanları tarafından astronotun uzay istasyonuna yolculuğu yakından takip edilecek. Fırlatma etkinliği, Konya Bilim Merkezi, Bursa GUHEM, Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ile Kayseri Bilim Merkezi’nden de izlenebilecek. Bu merkezlerde atölye programlarından, uzay filmleri gösterimine kadar pek çok program sunulacak.