genel

Türkiye'de rağbet görmeyen greyfurt, altın çağını yaşıyor..Peki greyfurt'un faydaları neler?

Abone Ol

Corona virüsün ardından iç piyasada tüketimi neredeyse hiç olmayan greyfurta başta İngiltere ve Rusya olmak üzere birçok ülkeden yüksek talep gelmeye başladı. Geçen yıl bahçede 80 kuruşa satılan ürün bu sene 3 liradan alıcı buluyor.

"GREYFURTA RAĞBET 2 KAT ARTTI" Greyfurt fiyatının geçen seneye göre 3 kat artmasının ardından bu sene en çok artan narenciye ürünü olduğunu kaydeden Mehmet Akın Doğan, daha sonra şunları söyledi: “Greyfurt bu yıl narenciye içerisinde fiyatı en çok artan ürün oldu. Geçen yıl 80 kuruş ile 1 lira arasında satılan greyfurt bu yıl boyuna, kalitesine göre 2 buçuk lira ile 3 lira arasında değişmekte. Bu yıl narenciye meyveleri içerisinde en çok para kazandıran greyfurt. Greyfurt yurt dışına gittiği için para kazandırıyor. Eğer yurt dışı kapıları kapalı olsa kesim yapılmaz ve ağaçlar sökülür"

Türkiye'de 54 bin dönüm, Adana'da ise 40 bin dönüm alanda üretimi yapılan Star Ruby ve Rio Red cinsi greyfurtun bahçelerdeki hasadı başladı.Geçen yıl bahçede 80 kuruş ile 1 lira arasında satılan ve yurt dışına gönderilen ürün, bu sene de corona virüs nedeniyle başta İngiltere ve Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine 2 buçuk ile 3 lira arasında fiyatla ihraç ediliyor. Bu fiyatlar ise hem çiftçiyi hem de tüccarı memnun ediyor.

Greyfurt ekim alanlarının son yıllarda artmadığını söyleyen Doğan, “Greyfurt iç piyasada çok tüketilen bir ürün değil. Genelde yurt dışına ihracatı yapılan bir ürün. Türkiye genelinde 54 bin dönüm alanda greyfurt ekimi var. Bunun yüzde 75’ini Adana karşılıyor. Adana’da 40 bin dönümün üzerinde bir ekim alanı var. Greyfurt ekimi son birkaç yıldır artmadı” diye konuştu.

Greyfurt ekim alanlarının artmasını çok beklemediğini de söyleyen Doğan, “Bu yıl fiyatlar arttı. Eğer birkaç yıl üst üste fiyatlar iyi giderse ekim alanlarında artışlar olur. Bu yıl corona virüsten dolayı fiyatlar yükseldi. Greyfurt fiyatları hiç bu kadar yükselmemişti. Şuanda fiyatlar çok iyi. Hem çiftçiyi hem de tüccarı memnun etmekte” ifadelerini kullandı.

"İÇ PİYASADA ÇOK AZ TÜKETİLİYOR" Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, greyfurtun sıcak iklim istemesi nedeniyle Akdeniz Bölgesi'nde yetiştiğini ve tüketiminin Türkiye'de az olduğunu belirtti.

"Şu anda pandemi sürecinde olduğumuz için C vitamini nedeniyle de narenciye ürünlerinin tüketimi çok fazla. Bu yıl pandemi de olunca yurt dışından greyfurta rağbet 2 kat arttı. Üretim alanımız aynı olmasına, hava sıcaklıkları nedeniyle verim düşüklüğü olmasına rağmen fiyatlarımız neredeyse 3 katına geldi. Biz greyfurtun fiyatının 2 lira olacağını beklerken bir anda 3 liraya geldi. Yurt dışından talep olduğu için fiyatlar yükselmekte. Fiyatların daha da yükseleceğini öngörüyoruz.” Peki greyfurt'un faydaları neler..?

1- Kilo kaybı için iyidir Amerikan Fizyoloji Dergisi Endokrinoloji ve Metabolizma’da yayınlanan bir araştırmaya göre greyfurt nootkaton olarak bilinen organik bir bileşik içermektedir. Bu nootkatonun AMPK adlı bir enzimi aktive etmesiyle vücut glikoz alımı gibi enerji üretim süreçlerini artırır, bunun sonucunda metabolizma hızlanır ve kilo kaybına katkıda bulunur. Hayvanlar üzerinde yapılan bu çalışma, düzenli nootkaton alımının, yüksek yağ ve yüksek sükroz diyetiyle ilişkili karın yağ birikimini ve kilo alımını azalttığını göstermiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan diğer çalışmalar da greyfurt suyunun, bazısının felç ve kalp krizi geçirme riskinin artması gibi istenmeyen yan etkilere neden olan obezite karşıtı ilaçlara kıyasla kilo kaybının uyarılmasında daha etkili olduğunu göstermiştir.

2- Bağışıklık sisteminin artmasına yardımcı olur Greyfurt yüksek oranda C vitamini içerir. C vitamini antioksidan görevi görür ve beyaz kan hücrelerinin zararlı bakteri ve virüslere karşı mücadelede daha etkili olmasını sağlar. C vitamini, soğuk algınlığından çok daha hızlı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde C vitamini ayrıca vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.

3- Deri ve saç sağlığı için iyidir C vitamini, cildin büyük bir yapı taşı olan doğal bir yapısal protein olan kolajen üretimi için hayati öneme sahiptir. Kolajen cildinizi güçlendirmeye ve elastik kalmasına yardımcı olarak genç ve kırışıksız bir görünüm elde etmenize yardımcı olur.

4- Kanserle mücadelede yardımcıdır Hayvanlar ve kanser hücreleri üzerine yapılan bir araştırma, her ikisi de greyfurt içinde bulunan limonin ve naringenin adlı fitokimyasalların, mide, ağız, kolon, meme, akciğer ve cilt kanseri gibi çeşitli kanserlerin büyümesini azaltma yeteneğine sahip olduğunu saptamıştır. Bu iki bileşik aynı zamanda kanser hücrelerinin kendi kendini imha etme oranını artırmış, iltihabı azaltmış ve kanserojenleri engelleyen detoksifiye edici enzimlerin üretimini artırmıştır.

5- Kalp sağlığı için iyidir Arizona Üniversitesi, Beslenme Bilimleri Bölümü'nden araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmada, altı hafta boyunca her gün üç kez greyfurt yemenin, kan basıncında, kötü LDL kolesterol seviyelerinde ve toplam kolesterol seviyelerinde önemli düşüşlere yol açtığı saptanmıştır.

6- Diyabeti önlemede yardımcıdır PUBMED’de yayınlanan bir çalışmada her yemekten önce yarım greyfurt yiyen hastaların, kanda anlamlı derecede düşük insülin seviyelerine sahip olduğunu ve greyfurt diyetinde bulunmayan kontrol grubuna kıyasla daha az insülin direnci yaşadıklarını saptamıştır. Greyfurt glisemik indeksi düşük bir meyvedir.

7- Felç riskini azaltmaya fayda sağlar Amerikan Kalp Birliği tarafından yapılan bir araştırmada, greyfurtun düzenli tüketiminin, özellikle kadınlar arasında, inme riskini önemli derecede düşürdüğü saptanmıştır. Bu greyfurttaki yüksek flavonoid içeriği ile ilişkilendirilmiştir. 14 yıl boyunca 69.000'den fazla kadını kapsayan bir çalışmada, greyfurt ve portakal gibi flavonoid bakımından zengin meyvelerden yüksek miktarda tüketen kadınların, en düşük tüketenlere kıyasla iskemik inme geçirme ihtimalinin % 19 daha az olduğu tespit edilmiştir.

8- DNA onarımına yardımcı Kanserlerin gelişme olasılığını azaltmanın en iyi yolu DNA'yı onarmak ve kansere neden olan hücre mutasyonlarından kurtulmaktır.Greyfurt, insan prostat kanseri hücrelerinde hasarlı DNA'nın onarımını kolaylaştıran, naringenin olarak bilinen yüksek miktarda bir flavonoid içerir. Düzenli greyfurt tüketimi, prostat kanserinin gelişmesini ve ilerlemesini önlemenin bir yoludur.

9- Yaraların iyileşmesini hızlandırır Greyfurtun yara iyileştirici özellikleri, C vitamininin bolluğundan gelir. C vitamini, bağ dokusunun büyük bir bileşenini oluşturan yapısal protein olan kolajen oluşumunda yardımcı olur. C vitamini, açık yaraları olan hastalar için önemli olan bağışıklık sistemini güçlendirir.