Türkiye'nin Deprem Risk Haritası Açıklandı! İşte En Riskli ve En Az Riskli Bölgeler
Türkiye'de deprem araştırmaları, çeşitli kurum ve üniversiteler tarafından harita verileri kullanılarak yürütülmektedir. Bu bağlamda, MTA'nın güncel fay hattı haritası sürekli olarak gündeme gelmektedir.
Abone Ol
Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında yer almaktadır. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi'nden başlayarak, Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönüne doğru son bulur.
Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş'tan geçerek Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.
AFAD'dan alınan bilgilere göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere toplamda 24 ilin şehir merkezinden aktif fay geçmektedir. Ayrıca, 80'den fazla ilçe de doğrudan aktif fay hatları üzerinde bulunmaktadır.
Türkiye'nin kuzeyinde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı, Saros Körfezi'nden başlayıp, Aras Vadisi'ne kadar devam eder. Bu fay kuşağı Gelibolu, Marmara Denizi'nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van'ı kapsar. Ayrıca, Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu kuşak içerisinde yer almaktadır.
Ege Bölgesi'nde Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovalarında uzanan çeşitli diri fay hatları mevcuttur. Bu fay hatları, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i kapsayan bir deprem kuşağını oluşturur. Ayrıca, Burdur, Acıgöl havzalarının çevresinde ve Sultan Dağları'nın kuzey eteklerinde de faylar bulunmaktadır.
MTA'nın diri fay hatları haritasına göre, en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattındadır. İstanbul ve Ankara şehirlerinde diri fay bulunmamakla birlikte, bu illerin yakınlarında yer alan diri fay hatları, buralarda da risk oluşturmaktadır.
MTA Diri Fay Haritasına Göre Birinci Derece Riskli Bölgeler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Yenilenmiş Diri Fay Haritasına Göre İkinci Derece Riskli Bölgeler: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
MTA Diri Fay Haritasına Göre Üçüncü Derece Riskli Bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
MTA Yenilenmiş Diri Fay Haritasına Göre En Az Riskli Bölgeler: Deprem riskinin en düşük olduğu dördüncü ve beşinci derecedeki iller şunlardır: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.