Üç levhanın kesiştiği noktada sismik gerilim yükseldiği tespit edildi!
Uzman isim, Avrasya, Arap ve Anadolu levhalarının kesiştiği noktada sismik gerilimin arttığını söyledi. Detaylar haberimizde...
Abone Ol
Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Arap, Avrasya ve Anadolu levhalarının kesiştiği bölge olan Bingöl civarında sismik gerilimin yükseldiğini tespit ettiklerini açıkladı. Alkan, “Varto civarında gerilmenin yüksek olduğunu net bir şekilde gördük” dedi. Detaylar haberimizde...
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6'lık büyük iki deprem 11 ili büyük bir yıkıma uğratırken 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Büyük Kahramanmaraş depremlerinin ardından ülkemizdeki deprem riski barındıran bölgeler gündeme gelmeye başladı.
Deprem uzmanları, 3 levhanın kesişim noktası olan ve iki büyük fay hattının da birleştiği Bingöl Karlıova'ya dikkatlerini yoğunlaştırmış durumda. Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alkan'ın yaptığı çalışmalarda riskin daha fazla olduğu belirlendi.
Doç. Dr. Hamdi Alkan, “Aletsel döneme baktığımız zaman 5’ten büyük 50’den fazla depremin olduğunu biliyoruz.Bu bölgeyle ilgili şu an değerlendirmede olan bir çalışmamız var. Bu bölgede derinliğine göre gerilme haritalarını, hız yapılarını ve sismik riskle ilgili bir parametreyi ortaya çıkarmaya çalıştık. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, özellikle Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Yedisu segmentinde gerilemenin yüksek olduğu, bunun aksine güneydoğuya doğru Varto civarında gerilmenin yüksek olduğunu net bir şekilde gördük. Dolayısıyla bu bölgedeki riskin diğer bölgelere göre daha yüksek olduğunu düşünüyoruz." diye ifade etti.
Doç. Dr. Hamdi Alkan, “Bölge için deprem istatistiği yaptığımızda, Yedisu civarında bir sismik boşluğun da net bir şekilde bilinir durumdadır. Dolayısıyla bu bölge oldukça aktif bir bölgedir. Şu an odağımız Kahramanmaraş ve civarı, o bölgede birbirini tetikleyen birçok ana şok ve artçı şok oldu. Odağımız Kahramanmaraş’ta ama kulağımız Yedisu civarındadır. Dolayısıyla bundan sonrası için yapılarımızı kontrol ettirmemiz ve doğru zemine, doğru yapıyı inşa etmemiz lazım.
Şu an odağımız Kahramanmaraş ve civarı, o bölgede birbirini tetikleyen birçok ana şok ve artçı şok oldu. Odağımız Kahramanmaraş’ta ama kulağımız Yedisu civarındadır. Dolayısıyla bundan sonrası için yapılarımızı kontrol ettirmemiz ve doğru zemine, doğru yapıyı inşa etmemiz lazım." diyerek iki tehlikeli fay hattının birleştiği ve Avrasya, Arap ve Anadolu levhalarının kesiştiği noktalara dikkatlerin çekilmesi konusunda uyarıda bulundu.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.