genel

Uzayda Bağımsızlık: Türksat 6A Uzaya Ne Zaman Fırlatılacak?

Türkiye'nin Haziran 2024'te uzaya göndermeyi planladığı ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, "güneş paneli açma-kapama testleri"ne başlarken, stratejik rolü ve uzaydaki bağımsızlığının simgesi olma hedefi taşıyor.

Abone Ol

Türksat 6A, yapıldığı TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde akustik, ısıl, vakum, titreşim gibi fırlatma aşamasından uzaya kadar maruz kalacağı ortamlarda dayanıklılığını test ediyor.

Türkiye'nin ilk ve tek tesisi niteliğindeki USET Merkezi, 5 tona kadar birden fazla uydunun montajı, entegrasyonu ve test faaliyetlerini eş zamanlı olarak gerçekleştiriyor.

USET Merkezi, yer gözlem, haberleşme ve benzeri uzay sistemlerinin alt montaj, montaj, sistem seviyesi entegrasyon, fonksiyonel ve çevresel test aktiviteleri için gerekli altyapıya sahip.

Türksat 6A'nın üretim ve test çalışmaları da burada yapılıyor. Güneş paneli testleri, uzman mühendisler ve uzay sistemleri üzerinde eğitilmiş teknisyenlerin çalışmalarıyla gerçekleştirilen bu projede, TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları da yer alıyor.

4 tonun üzerinde kütleye sahip olacak Türksat 6A, Haziran 2024'te uzaya gönderilerek, 42 derece doğu boylamında yörüngesine yerleştirilecek. Uydunun hizmet verme alanı, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya'nın büyük bir bölümünü kapsayacak.