genel

Uzayda kurulacak ilk ülke 'Asgardia' için tarih verildi

Abone Ol

Tarihin ilk uzay ülkesi olmaya aday Asgardia’nın planları Paris’te düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde uluslararası bilim insanları tarafından açıklanmıştı. Yaklaşık 100.000 insanın Dünya yörüngesinde kurulacak olan bir uzay istasyonunda yaşaması için ilk adım atılıyor.

BU YAZ İLK UYDU FIRLATILACAK Ekipten yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında ilk uydu bu yılın yaz aylarında yörüngeye fırlatılacak.

DÜNYA'YI KORUYACAK Kendi kural ve yasalarıyla yaşamasını öngeren uzay ülkesi Asgardia, meteor, uzay çöpü ve diğer tehditlere karşı Dünya'yı korumaya çalışacak.

İskandinav mitolojisinden tanrı Odin’in hüküm sürdüğü Asgard’dan esinlenilerek isimlendirilen ülke, resmi internet sayfasındaki bilgilere göre, 'Dünya'daki diğer ülkelerin kısıtlamalarından tamamıyla bağımsız, özgür bir ortam' teklifi sunacak.

VATANDAŞLIK BAŞVURULARI BAŞLADI Asgardia’nın vatandaşlık başvuruları da şimdiden başlamış durumda. The Guardian’a konuşan proje lideri Dr. Igor Ashurbeyli, Asgard’lı olmak isteyen kişilerin ülkelerine ait vatandaşlıklarından vazgeçmek zorunda olmayacaklarını belirtiyor.

DEVLET STATÜSÜ İÇİN BAŞVURULACAK Uluslararası anlaşmalar kapsamında başvuru sayısı 100.000’i geçtiği takdirde Birleşmiş Milletler'e devlet statüsü için başvurmanın önünde bir engel kalmayacak.

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan ekip, başvuru sayısının yarım milyonu geçtiğini duyurmuştu. Uluslararası yasaların ise uzayda yeni bir devletin kurulması gibi ilk defa dillendirilen bu isteğe nasıl cevap vereceği henüz cevap bulmuş değil