genel

Uzman İsimden 2024 İçin Yatırım Öngörülleri! Bist, Dolar, Altın...

Finansal beklentilerin öncü ismi Şirin Sarı'nın 2024 yılına dair değerlendirmeleri bu haberde, işte detaylar...

Abone Ol

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yeni yıla yüzde 0,96'lık bir artışla 7 bin 542 puandan başladı. Aynı dönemde gram altın, 2 bin 56 liraya kadar yükseldi, ancak daha sonra bin 980 liralardan alıcı buldu.

Sarı, 2024'te borsa ve altının hala çekici yatırım araçları olmaya devam edeceğine yönelik öngörülerde bulunuyor. Ayrıca, gümüşün getiri oranının da artacağını ve yatırımcıları memnun edeceğini vurguluyor.

Özellikle, gram altının 2023'te yüzde 85'e yakın bir değer kazandığını hatırlatarak, 2024'te de enflasyon üzerinde bir getiri sağlaması durumunda altının yüzde 30'larda bir değer kazanımı yaşayabileceğini belirtiyor.

Mevduat faizlerinin, merkez bankalarının faiz indirimlerine kadar ön planda olacağını belirten Sarı, yatırımcıların mevduat faizine yönelmesinde enflasyonun üzerinde bir getiri sağlamasının etkili olduğunu ifade ediyor.

Döviz tarafında yükseliş beklentisi olduğunu belirten Sarı, özellikle dövizdeki artışın gram altına etki edebileceğini söylüyor.

Yabancı yatırımcının borsaya olan ilgisini değerlendiren Sarı, bu ilginin Merkez Bankası'nın faiz politikası, düşük CDS'ler ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışları gibi faktörlere bağlı olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşlarının 2024'te not artışlarına başlamasının da yabancı yatırımcıyı borsaya çekebileceğine işaret ediyor.

Sarı, gelişmekte olan ülkelerin borsalarının 2024'te pozitif bir ayrışma göstereceğine dikkat çekiyor.

Yaklaşık 8 haftadır yabancı yatırımcının borsaya gelmeye başladığını ancak istenen düzeyde olmadığını ifade eden Sarı, döviz rezervlerinin artmaya devam etmesinin yabancı yatırımcıya pozitif yansıyacağını söylüyor.