Soğuk havaların kendini göstermesiyle birlikte uzmanlar, 'Kış depresyonu' hakkında uyardı. Uzmanlar yaptığı uyarılarda şu başlıkların altını çizdi; Kış depresyonu nedir, Hangi noktalar önemlidir, Belirtileri nelerdir? İşte detaylar..
Abone Ol
KIŞ DEPRESYONU NEDİR?
Uzmanlar kış deprosyonunu şöyle ifade ediyor;
Kış aylarında daha hüzünlü, yorgun, ümitsiz hissedebiliyoruz. Yaşadığımız bu hislerin güneş ışığıyla ilgili olabileceğini belirterek, kapalı havalarda ortaya çıkan olumsuz duyguların, uyku problemlerinin ve motivasyon eksikliği gibi belirtilerin kış depresyonu işaret olduğunu vurguluyorlar.
KIŞ DEPRESYONUNDA BELİRTİLER?
Kış depresyonu yaşayan bireylerde enerji kaybı ve olumsuz duygulanım gibi tipik belirtiler görülür. Bunların dışında;
-İştah kaybı veya artışı,
-Uykuda azalma veya artma,
-İsteksizlik,
-Ümitsizlik,
-Yorgunluk,
-Sinirlilik,
-Ölüm ve intihar üzerine yoğunlaşan düşünceler gibi çeşitli belirtiler kendini göstermektedir.
Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu'nun hazırlamış olduğu, kış depresyonuna karşı 6 etkili yöntemi şu şekilde;
1) Fiziksel etkinlik
Kış depresyonundan korunmanızı sağlayacak önlemlerden biri; fiziksel aktivitenizin olması. Yapılan çalışmalar; düzenli egzersizin, halk arasında 'mutluluk hormonu' olarak bilinen endorfin salınımını artırırken genel ruh halinizi iyileştirmeye katkı sağladığını gösteriyor. Böylece enerji seviyeniz yükselebilir. Kış aylarının soğuk ve kasvetli yapısına karşı, müzik dinleyerek yapacağınız tempolu yürüyüşlerin ve sporun da hem fiziksel hem de ruhsal olarak fayda sağlayacağını söylüyor.
2) Dengeli beslenemek önemli
Beslenmenize önem vermek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sağlıklı besinleri tüketmek enerjinizi artırır. Bu süreçte abur cubur atıştırmalıklardan, tuzlu, karbonhidratlı ve şekerli hazır gıdalardan kaçınarak, taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Sabah kahvaltılarını hamur işi ya da poğaça ile geçiştirmek yerine beyaz peynir, zeytin, yumurta ve yeşilliklerin olduğu bir kahvaltı yapmaya dikkat edin. Soğuk kış günlerinde susama hissi azaldığından su içmek için susamayı beklemeyin ve mutlaka günde iki litre su için.
3) Güneşe çıkın, hava alın
Kış aylarının soğuk ve kasvetli günlerinde güneş de nadiren yüzünü gösterirken, özellikle güneşli günlerde mutlaka dışarı çıkarak mümkün olduğunca güneş ışığından faydalanmaya çalışın. Her gün mümkün olduğunca dışarı çıkarak derin nefes alıp verin. Yapacağınız yarım saatlik bir yürüyüşle kış güneşinin içinizi ısıtmasına olanak tanımanız, kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
4) Sosyal ilişkileri kuvvetlendirin
Yağmurlu, karlı ve soğuk günlerde kendinizi eve kapatmayın, sosyal ortamlardan izole etmeyin. Mümkün olduğunca ailenizle ve arkadaşlarınızla görüşüp sosyal aktivitelere katılın. Sosyal ilişkilerinizi güçlü tutmanız ve sevdiğiniz insanlarla dışarıda aktivitelere katılmanız kış depresyonunun sizi etkisi altına almasını engelleyen başlıca faktörlerden biri olacaktır.
5) Kendinize zaman ayırın
Kendinize zaman ayırarak dinlenmek, rahatlamak ve kişisel ilgi alanlarınıza odaklanmak önemlidir. Kendinize küçük zevkler verin ve hoşlandığınız aktivitelere zaman ayırın, hobi edinin. Örneğin; yıllardır çok çalmak istediğiniz müzik aletini alıp veya resim kursunu araştırıp kayıt yaptırabilirsiniz. Yeniliklere açık olun ve denemekten çekinmeyin.
6) Stres altındayken kontrollü olun
Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu "Unutmayın ki stres kış depresyonunun en önemli sebeplerinden biridir. Stresinizi yönetmek ve aşırı stresten kaçınmak sonbahar depresyonu riskinizi azaltacaktır. Yoga, meditasyon, rahatlatıcı nefes egzersizi gibi teknikler stresi kontrol altına almanızda size fayda sağlayacaktır" ifadelerine yer veriyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.