genel

Vücudunuz kalp krizi gerçekleşmeden bir ay önce sizi uyarıyor!

Abone Ol

TÜİK istatistiklerine göre, kalp krizi nedeniyle her yıl yüz binlerce insan hayatını kaybediyor.

Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde milyonlarca vatandaşımız kalp krizinden korunmayı başarıyor.

Peki kriz öncesi vücudunuzda oluşan belirtiler nelerdir? Hangi belirtilere dikkat etmeliyiz?

Baş dönmesi ve soğuk terleme Eğer aşırı ve sık terliyorsanız, fazla beklemeden doktora görünmeniz gerekmektedir. Çünkü aşırı terleme kalp krizi belirtileri arasında yer alır.

Ayrıca baş dönmesinin nedeni de genelde beyne yeterince kan gitmemesinden kaynaklandığı söylenir.

Göğüs ağrısı Kalp krizinin en belirgin belirtilerinden biridir diyebiliriz. Göğüs ağrısının benzeri ağrılar vücudun çeşitli bölgelerinde de gerçekleşebilir.

Özellikle kollarda gerçekleşen ağrılara dikkat edilmesi gerekir. Buna benzer ağrılar boğazınızda, ensenizde, çenenizde, sırtınızda ve karnınızda da görülebilir. Ağrı genel olarak 15 dakika sürer.

Solunum sıkıntısı Kalp krizi öncesi solunum sıkıntısı ve nefes darlığının olduğu bilinir. Bunun elbette temel bir nedeni var. Damarlarınızın tıkalı olması nedeniyle akciğerinize kan gidemez bu da solunum sıkıntısını oluşturur.

Birden ve hızlıca nefesiniz kesiliyorsa, acilen doktora görünüp EKG çektirmeniz gerekiyor. Eğer stresli biriyseniz ve kalp sağlığınız pek de iyi değilse her an kalp krizi geçirme riski taşıyorsunuz demektir.

Yorgunluk Günlük hayatın koşuşturması arasında yorulmanız elbette normal... Ancak en basitinden market alışverişine giderken dahi yoruluyorsanız, durup düşünmeniz gerekiyor!

Dermansızlık Sık sık yorgun ve güçsüz hissediyorsanız bunun nedeni akciğerlerinize yeterince kan gitmemesi olabilir. Kronik yorgunluk sendromuna sahip kişilerde kalp krizi riskine sıkça rastlanmaktadır.

Grip ya da soğuk algınlığı Yüksek ateş, öksürüğün şiddetlenmesi ve çok fazla üşümeniz... Merak etmeyin, bunlar kalp krizinin direk belirtileri değildir.

Ancak yine de bunların kalp krizi öncesi rastlanan belirtiler olduğunu bilmekte fayda var. Kesinlikle grip ya da soğuk algınlığı rahatsızlığınızı dikkate alın!