genel

Yapay zeka meslekleri yok etmeye hazırlanıyor.. İnsan gücü yerine, makine gücü mü?

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan değerlendirmeler ışığında, yapay zeka teknolojisi, dünya genelinde bütün eylemleri yaklaşık olarak yüzde 40 oranında etkileyecek.

Abone Ol

IMF Başkanı Kristalina Georgieva "yapay zekanın genel eşitsizliği daha da kötüleştireceğini" belirtti. Georgieva, ülkelerin "teknolojinin sosyal gerilimleri daha da körüklemesini önlemek" için konuyu değerlendirmenin önemli olacağını vurguladı.

Yapılan hazırlıklarda yapay zeka avantajlarının yaygın hale gelmesi ve riskleri hakkında incelemlerde bulunuldu.

IMF, yapay zekanın gelişmekte olan ekonomilerdeki işlerin büyük bir kısmını - yaklaşık yüzde 60'ını - yakından etkileyeceğini belirtti. Söz konusu örneklerin bazılarında çalışanlar, üretkenliklerini çoğaltmak için yapay zekadan yardım alabiliyolar.

Diğer anlamlarda ise yapay zekanın, şu anda insanlar tarafından yönetilen temel görevleri yerine getirme yeteneğine sahip olabileceği de iddia edildi. Bu durum işgücüne olan talebi düşürerek ücretlere yansıyabilir ve hatta yapılan işleri tamamen yok edebilir.

IMF, yapay zeka teknolojisinin ekonomisi düşük gelirli ülkelerdeki işlerin sadece yüzde 26'sını etkileyeceğini değerlendiriyor.

Georgieva, "bu ülkelerin birçoğunun yapay zekadan yararlanacak altyapıya ya da kalifiye işgücüne sahip olmadığını, bu durumun da zaman içinde teknolojinin ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da kötüleştirebileceğini" belirtti.

Değerlendirmelerde yapay zekayı özümseyen yüksek gelirli ve genç çalışanların ücretlerinde orantısız bir yükseliş söz konusu olabilir.

Ancak IMF’ye göre daha düşük kazançlı ve daha yaşlı işçiler ise geri plana düşebilir.

Georgieva, "Ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturması ve savunmasız işçiler için yeniden eğitim programları sunması çok önemli" şeklinde konuştu. "Bunu yaparak, yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği azaltabiliriz."

IMF’nin söz konusu analizi İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'yla beraber yer aldı. Yapay zeka, ChatGPT gibi uygulamaların giderek popüler bir hale geldiği tartışılan konular arasında yer alıyor.

Bazı yasal yenilikler de yapılıyor. Geçen ay, Avrupa Birliği yetkilileri, yapay zeka kullanımını gelişritmek için dünyanın ilk kapsamlı yasaları üzerinde nihai olmayan bir anlaşma sağladı.

Avrupa Parlamentosu bu yılın ilk zamanlarında yapay zeka yasasını oylamaya sunacak, ancak herhangi bir mevzuat en az 2025 yılına kadar yürürlüğe geçmeyecek.