Yurt dışından telefon getirenlere uyarı! O detay gözden kaçıyor
Telefon harcı, yurtdışından alınan telefonların Türkiye’de kullanmaya devam edebilmek için zorunu ödeme yapılması gereken bir durum. Bu harç, IMEI kayıt ücreti olarak da adlandırılıyor. Başka bir söyleyişle harç ödemek şartıyla bu telefon yasal bir kullanım alanına sahip oluyor ve yurt içinde kullanılabiliyor.
Abone Ol
Telefon harcı, yurtdışından alınan telefonların Türkiye’de kullanmaya devam edebilmek için zorunu ödeme yapılması gereken bir durum. Bu harç, IMEI kayıt ücreti olarak da adlandırılıyor. Başka bir söyleyişle harç ödemek şartıyla bu telefon yasal bir kullanım alanına sahip oluyor ve yurt içinde kullanılabiliyor.
Hürriyet'ten Sefer Levent'in haberine göre; "İnternette herhangi bir arama sitesinde ‘Cep telefonu harcı ödeme’ şeklinde doldurduğunuzda karşınıza benim de paylaştığım Dijital Vergi Dairesi’nin ödeme sistemi geliyor.
E-devlet üzerinden giriş sağlıyorsunuz, satın aldığınız cep telefonunun IMEI numarasını giriyorsunuz, ödemeyi yapıyorsunuz. Sistem size IMEI numaranızın büyük puntolarla yer aldığı bir de ödeme belgesi sunuyor.
Cep telefonunuzun vergisini ödediğinizi sanıyorsunuz. Kesinlikle hayır! Bu vergiyi ödedikten sonra BTK’nın sisteminden pasaport bilgisi, ülkeye giriş bilgisi, IMEI, eşleşecek cep telefonu numarası vs bilgileri girip kayıt işlemini yaptırmadıysanız, ödediğiniz verginin hiçbir anlamı kalmıyor.
Geçmiş olsun, cep telefonu kayıt işlemini yapmadığınız gerekçesiyle telefonunuz yasal sürenin sonunda kullanıma kapatılıyor! Peki bununla ilgili Dijital Vergi Dairesi’nin ödeme ekranında herhangi bir uyarı var mı? Yok... Maliye ödemeye aracılık ettiği gerekçesiyle bu ekrana bir uyarı koyma gereği duymuyor. Sonuç... Binlerce mağdur...
YÖNLENDİRMEK EN TEMEL DAVRANIŞ
E-devlet’in de Dijital Vergi Dairesi’nin de temel amacı vatandaşın hayatını kolaylaştırmak. Vergisini ödemek isteyen dürüst vatandaşı doğru yönlendirmenin en temel davranış olması gerektiğini düşünüyorum.
E-devlet’in mevcut teknolojik yapısının mükemmelliğini göz önüne alırsak aslında Dijital Vergi Dairesi bu ödemenin ardından son adım olarak rahatlıkla bizleri BTK’nın kayıt sistemine yönlendirebilir. Bunun neden yapılmadığını anlamak mümkün değil.
Hadi bu yapılmıyorsa, neden bu ödeme ekranının altına gözle görülür bir puntoyla “Buradan sadece harç ödeme işlemi yapılmaktadır, IMEI kayıt işlemi BTK sisteminden gerçekleştirilmektedir” diye uyarı koyulmaz, link verilmez. Yurtdışından getirdiği telefonu yasal statüye kavuşturmak isteyen vatandaşın işini kolaylaştırmak gerekmez mi?
20 BİN YERİNE 31 BİN 692 LİRA YATIRACAKLAR
YILBAŞINDAN önce 20 bin TL’lik cep telefonu harcını Dijital Vergi Dairesi ekranından ödeyen ancak BTK’ya IMEI numarasını kaydettirmeyen binlerce kişi yeniden harç ödemek zorunda. Üstelik 31 bin 962 TL’lik yeni tarife üzerinden.
Yoksa cep telefonları yasal süre içinde kapanacak. Eksik işlem yapıp yeniden harç yatırmak zorunda olanlar eski ödedikleri 20 bin liralık harcı vergi dairesine başvurup geri talep edebilecek. Eski harcın geri ödenme süresi farklılıklar gösteriyor. O yüzden kesin bir süre vermek de zor.
E-DEVLET 'ten IMEI KAYDEDİN
PEKİ vatandaş mağdur olmamak için harcını ve kayıt işini en doğru nasıl yapabilir? Konuyu araştırdım. Doğru adres için arama motoruna ‘IMEI KAYDET’ yazdığınızda karşınıza e-devlet üzerinden BTK’nın sistemi çıkıyor. Burada sizden IMEI numaraları dışında pasaport numarası, yurda giriş tarihi vs bilgiler isteniyor.
Ödemenizi de bu sistem üzerinden yapabiliyorsunuz. Ancak ödeme yaptıktan sonra kayıt işleminin her adımının tamamlandığına ve ‘BAŞVURU NUMARASI’nı ekranda gördüğünüze emin olun.
O numarayı almadan sistemden çıkmayın. Numarayı da aldıysanız bilin ki harcı ödediniz, IMEI numarasını kaydettirdiniz, artık yurtdışından getirilmiş yasal bir telefonun sahibisiniz. Ne mutlu size..." şeklinde değerlendiriyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Kamudanhaber sitemize
abone olun.