Gaziantep Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan Semih Poyraz ve Furkan Gümüşbaş, yaklaşık 2,5 yıl önce başlattıkları yapay zeka projesiyle kayaların daha az kayıpla kesilmesini sağlayan bir yazılım geliştirdi. TÜBİTAK-1512 Girişimcilik Destek Programı'na başvuruda bulunan gençler, projelerine TÜBİTAK’ın yüzde 3 hissedarlığıyla destek alarak kendi şirketlerini kurdular. Gaziantep TEKNOKENT'te bulunan şirketin ortaklarından Semih Poyraz, yaklaşık 12 ton ağırlığındaki bir blokta, kaybı yüzde 45'ten yüzde 10'a düşürerek 540 kilogram taşın kurtarıldığını ve günlük 12 blok taş kesimi yapan bir firmaya 6 ayda 132 bin dolar kazanç sağladıklarını belirtti.
Poyraz, granit ve doğal taş kesim fabrikalarında verimliliği artırma amacıyla yapay zeka ve görüntü işleme teknolojilerini kullanarak bir optimizasyon sistemi geliştirdiklerini ifade etti. Bu sistemin, fabrikaların yıllık karlarını maksimize etmeyi hedeflediğini söyleyen Poyraz, Ege Bölgesi ve İzmir'deki firmalarla çalıştıklarını ve yapay zekanın kamera aracılığıyla çeşitli olasılıkları hesaplayarak en verimli kesim yöntemini belirlediğini belirtti. Ayrıca, öğrencilik dönemlerinde katıldıkları projelerin girişimcilik süreçlerinde büyük bir etkisi olduğunu ve projelere farklı bir perspektifle yaklaşmalarına yardımcı olduğunu ekledi.
Çalışarak ve araştırarak her şeyin mümkün olduğunu vurgulayan Poyraz, "Öğrenciyken geliştirdiğimiz projeyi mezun olduktan sonra firmalara satmak gerçekten gurur verici. Şu anda TÜBİTAK'ın yüzde 3 hissedarlığıyla ilerliyoruz ve bu durum bize büyük avantaj sağlıyor. Gelecek hedefimiz, projeyi global ölçekte geniş kitlelere ulaştırmak. Ayrıca, ortağımla birlikte akademi kurarak bu alanda öğrenci yetiştiriyoruz ve şu an 25 öğrenciye eğitim veriyoruz. Bu sayının zamanla artacağını düşünüyoruz." dedi.
Furkan Gümüşbaş ise, akademide ortaokul ve lise öğrencilerine robotik kodlama, siber güvenlik ve yazılım eğitimi verdiklerini belirtti. Gümüşbaş, "Sektörde bu alanda eğitim eksikliği olduğunu fark ettik ve akademimizi kurarak öğrencilere yazılımı gerçek hayatta nasıl kullanabileceklerini gösterdik. Bu süreç bizim için oldukça keyifli geçti ve eğitimlerde şu an 2 haftayı geride bıraktık. Daha fazla sınıf açarak devam edeceğiz. Öğrencilik döneminden sonra bu şekilde başarılı olmak bizim için büyük bir gurur kaynağı." şeklinde konuştu. Ayrıca, Teknofest'e üç kez katıldıklarını ve roket yarışmasında orta irtifada finale kalarak 3.183 metreye kadar yükseldiklerini ve derece kazandıklarını da ekledi.