Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı için finansman programını yayımladı. Gelecek yıl, toplamda 3 trilyon 241,9 milyar lira borç servisi yapılması planlanırken, bu tutarın 1 trilyon 373,2 milyar lirası anapara, 1 trilyon 868,7 milyar lirası ise faiz ödemesi olarak belirlendi. Borç servisinin 2 trilyon 385 milyar lirasının iç borçtan, 856,9 milyar lirasının ise dış borçtan karşılanacağı öngörülüyor.

2025 yılı Hazine Finansman Programı, Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi çerçevesinde hazırlandı. Ocak-Ekim döneminde nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi 48,6 ay olurken, sabit getirili Türk lirası cinsi iç borçlanma maliyeti yüzde 36 seviyesinde gerçekleşti. Bakanlık, borçlanma araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla kira sertifikaları ve altına dayalı sertifikalar gibi finansman araçlarını kullanmaya devam etti.

2024 yılında uluslararası piyasalarda 10,5 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirildi. Bakanlık, bu ihraçlarda yabancı yatırımcının yoğun ilgisiyle karşılaştı. Son ihraçlardan elde edilen fon, refinansman riskini azaltmak için 2024 ve 2025 vadeli tahvillerin 2035 vadeli tahvillere çevrilmesi yoluyla borç stokunun vadesini uzatmak amacıyla kullanıldı.

2025 Borçlanma Hedefleri

Kaçak Elektrik Denetimine Saldırı! Jandarma Müdahale Etti Kaçak Elektrik Denetimine Saldırı! Jandarma Müdahale Etti

2025 yılında 2 trilyon 845,5 milyar lira iç borçlanma yapılması hedefleniyor. Hazine, piyasa koşullarına göre kısa vadeli Hazine bonoları, enflasyona endeksli tahviller ve altına dayalı kira sertifikaları gibi araçların ihracını sürdürecek. Ayrıca, uluslararası sermaye piyasalarından 11 milyar dolarlık tahvil ve kira sertifikası ihraçları yoluyla finansman sağlanması planlanıyor.