Güncel

Herkese 150 bin TL acil ödeme yapılacak! İşte yeni ödemenin detayları...

Doğal Afet Sigortası Kurumu (DASK) Koordinatörü Erdal Turgut, deprem ve sel gibi doğal afetlerde sigortası olan her haneye 150 bin TL'lik acil ihtiyaç ödemesi yapılacağını açıkladı. Yılbaşında yürürlüğe girecek olan yeni Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) ile kapsam genişleyecek ve göktaşı ile obruk gibi hasarlar da güvence altına alınacak.

Abone Ol

Deprem ve sele karşı 150 Bin TL acil ödeme yapılacak

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, sigortası olan her haneye, doğal afet sonrası 150 bin liralık acil ihtiyaç ödemesi yapılacağını duyurdu. Bu ödeme, afet sırasında evde oturan kişilere doğrudan yapılacak ve hasar ödemesinden düşülmeyecek. Sigortalı olmanın tek şartı ise evin DASK poliçesinin bulunması. Turgut, bu yeni düzenlemenin vatandaşların afet sonrası hızlı bir şekilde ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olacağını belirtti. Kiracılar da bu ödemeden faydalanabilecek.

Deprem erken uyarı sistemi devreye giriyor

Yeni Zorunlu Afet Sigortası kapsamında, deprem anında erken uyarı sistemi de hayata geçirilecek. Erdal Turgut, bu sistemin depremi 40-45 saniye önceden haber vereceğini ve böylece doğal gaz ve elektriklerin kesilmesi gibi önleyici tedbirlerin alınacağını açıkladı. Proje aşamasında olan bu sistem, büyük şehirlerdeki hasarları en aza indirmeyi hedefliyor. Ayrıca, bu uygulama sigorta süresinin dolduğunu bildirecek ve hasar ödemesi sürecini takip edebilecek.

Zorunlu Afet Sigortası ile kapsam genişliyor

Yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek olan Zorunlu Afet Sigortası (ZAS), yalnızca deprem ve sel gibi doğal afetlerle sınırlı kalmayacak. Turgut, sel, dolu, yer kayması ve orman yangını gibi felaketlerin de sigorta kapsamına alınacağını belirtti. Bu sigorta poliçeleri, riskin yüksek olduğu bölgelerde prim artışlarına yol açabilecek. Örneğin, afet riski yüksek bölgelerde primler %30’a kadar artabilirken, daha düşük riskli bölgelerde bu artış %10 civarında olacak.

Göktaşı ve obruk hasarları da sigorta kapsamına alınıyor

DASK, göktaşı ve obruk zararlarını da kapsama dahil edecek. Erdal Turgut, bu yeni sigorta sisteminin yalnızca evleri kapsayacağını, tarım arazilerini ise kapsam dışı bırakacağını söyledi. Göktaşı ve obruk gibi sıra dışı felaketlerin de sigorta poliçelerine eklenmesiyle birlikte vatandaşlar, daha geniş bir güvence altına alınacak.

Primler taksitle ödenebilecek

Sigorta primlerinin taksitle ödenebilmesi için yapılan düzenlemeler de yakında yürürlüğe girecek. Erdal Turgut, Zorunlu Afet Sigortası’nın daha erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla, sigorta primlerinin taksitlerle ödenebilmesinin mümkün olacağını açıkladı. 

DASK poliçeleri enflasyona karşı koruma altında

Kahramanmaraş depremlerinin ardından DASK poliçeleri, enflasyona karşı korumalı hale getirilmişti. Hasar ödeme tutarları, her ay enflasyon oranında artırılıyor. Erdal Turgut, sigortanın önemine dikkat çekerek, vatandaşların afetlere karşı güvence altına alınması için bu tür düzenlemelerin hayata geçirildiğini vurguladı.