Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Emekli Maaşları ve Ekonomi Üzerine Açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Emekli Maaşları ve Ekonomi Üzerine Açıklamalar

HSBC, 2024 yılı için büyüme tahminini %3,1'den %3,8'e çıkardı. Banka, bu artışı ilk çeyrekteki güçlü GSYİH verileriyle ilişkilendiriyor. HSBC'nin raporunda, sıkı para ve maliye politikalarının enflasyonun hızla düşmesine ve dış açığın iyileşmesine neden olabileceği belirtiliyor, ancak ekonomi yumuşatma amacıyla daha kademeli bir makro ayarlamanın tercih edileceği düşünülüyor. 2025 yılı için büyüme tahmini ise %3,6 olarak sabit kaldı.

Haziran ayı TÜFE verilerinin, hem manşet hem de çekirdek enflasyonda beklenenden düşük gelmesi nedeniyle HSBC, 2024 ve 2025 sonu TÜFE tahminlerini sırasıyla %44,6 ve %27,7 olarak güncelledi. HSBC, para politikasına ilişkin temel senaryolarında yıl boyunca faiz oranlarının değiştirilmemesini öngörüyor. Ancak, reel politika faizinin Kasım'dan itibaren önemli ölçüde pozitif olması bekleniyor ve faiz indirimlerinin 4. çeyrekte başlayabileceği düşünülüyor. Yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmalar, enflasyon görünümünde yukarı yönlü riskler oluşturmaya devam ediyor.

HSBC, hükümetin altın ithalatını sınırlama kararının etkili olduğunu ve yılın ilk beş ayında altın ithalatının %54 düştüğünü belirtti. Çekirdek ithalatın ise daha dirençli olduğu ifade ediliyor ve 2024-25 cari açık tahminlerinde küçük bir aşağı yönlü revizyon yapıldığı kaydedildi.

Raporda, TL'nin düşük enflasyon sayesinde reel faizler aracılığıyla desteklendiği belirtiliyor. Yükselen nominal faiz oranlarının reel faizleri artırma ve dolarizasyonu destekleme çabası vurgulanıyor. Reel faizlerin 2024 sonunda önemli ölçüde pozitif olacağı ve TL'nin cazibesini artıracağı öngörülüyor. USD/TRY'nin yıl sonunda 36 seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.