Emekli maaşlarında enflasyon kaynaklı farklar kaldırılıyor

2024 yılında emekli olacakların, 2025'te emeklilik dilekçesi vereceklerden yüzde 30 daha fazla maaş alacaklarına dair söylentiler gündemde geniş yer buldu. Bunun en önemli nedeni, emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı. Emeklilik dilekçesi verildiği tarihteki enflasyon verilerine göre belirlenen katsayı, emekli maaşı üzerinde kalıcı bir etkiye sahip oluyor. Ancak ekonomi yönetimi, bu farkı ortadan kaldırmak için harekete geçti.

Yeni düzenleme ile maaş farkları kapanacak

Hükümet, emeklilik dilekçesi veren sigortalılar için enflasyon kaynaklı maaş farklarını ortadan kaldıracak yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu düzenleme ile 2024'te mi yoksa 2025'te mi emeklilik dilekçesi verilmesi gerektiği konusunda yaşanan belirsizlikler sona erecek. Böylece, hangi yıl emekli olunursa olunsun, en yüksek maaş hangi yıla denk geliyorsa o yılın güncelleme katsayısı esas alınacak.

Ekonomi yönetimi, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL'ye çıkarılmasının ardından gözleri yeni emeklilere çevirdi. 2024 yılına dair maaşların daha yüksek olacağı söylentileriyle birlikte bu konu hız kazandı. Yüzbinlerce kişi yılbaşından önce emeklilik dilekçesi vererek yüksek maaş almak için hazırlık yaparken, hükümet bu durumu düzenleme ile kontrol altına almayı hedefliyor.

Yeni formül devreye giriyor

Yapılacak düzenleme ile 2024 ve 2025 yılları arasındaki yüzde 30’luk fark kapatılacak. Eğer bu düzenleme yürürlüğe girmeseydi, yüzbinlerce sigortalı 2024 yılı bitmeden emeklilik dilekçesi verecekti ve bu durum, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinde ciddi bir mali yük oluşturacaktı. Bu yeni formül ile emeklilik başvuru tarihinde oluşabilecek hak kayıpları engellenmiş olacak.

Gelen bilgilere göre, düzenlemenin detayları henüz netleşmedi, ancak en önemli unsur, emekli maaşlarının hangi yıl daha yüksekse o yılın güncelleme katsayısına göre hesaplanacak olması. Bu da, enflasyonun maaşlar üzerindeki etkisinin azaltılmasını hedefliyor.

Bakan Yerlikaya'dan Narin Güran cinayetine dair açıklama Bakan Yerlikaya'dan Narin Güran cinayetine dair açıklama

Enflasyonun tek haneye düşmesi bekleniyor

Yapılacak bu düzenleme, emekli maaşlarındaki farkların enflasyonun tek haneye düşmesi ve enflasyonun maaş hesaplamalarına etkisinin kalmadığı bir döneme kadar yürürlükte kalacak.