Dolandırıcıların Yeni Yöntemi: İkiz Araç

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hareketlenen ikinci el otomobil piyasasında dolandırıcılar, yeni yöntemlerle alıcıları mağdur ediyor. Dolandırıcılar, araçların plakasını değiştirerek, ekspertize sağlam araçları getirip sahte raporlar alıyor. Bu raporlarla, aslında kusurlu olan araçlar kusursuz gibi gösterilerek satışa sunuluyor.

Ekspertiz Raporları Nasıl Manipüle Ediliyor?

Uzmanlar, parçası değişmiş, boyalı veya kilometre sorunu olan araçların bu yöntemle temiz raporlar alındığını belirtiyor. Oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, dolandırıcıların aynı marka, model ve renkteki araçları plaka değiştirerek ekspertize getirdiklerini ve sahte raporlar aldıklarını açıkladı. Uysal, "Gösterilen araçtan farklı bir araç getiriliyor. Temiz rapor alındıktan sonra plaka tekrar değiştiriliyor ve vatandaşlar mağdur ediliyor," dedi.

Şasi ve Motor Numaralarının Kontrolü Şart

Bu tür mağduriyetlerin önüne geçmek için araç alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Şasi ve motor numaralarının kontrolü, dolandırıcılığın önlenmesi için büyük önem taşıyor. Ayrıca, aracın beyninde yapılan bilgisayarlı kontroller, aracın geçmişi ve mevcut durumu hakkında detaylı bilgi sunarak dolandırıcılık vakalarını tespit etmeye yardımcı oluyor.

Raporlarda Sahtecilik Yapılıyor

Dolandırıcıların, satışa sunacakları aracın raporlarını önceden hazırladıklarını belirten Uysal, "Bazı ekspertizlerin rapor örneklerini yazıcıdan çıkartıp, bilgisayarda düzeltip aracın kusurlarını kapatanlar var. Kaşe ve ıslak imza bulunmuyor. Bu tür sahte raporlarla aracı 'kusursuz' gibi göstermeye çalışıyorlar," şeklinde konuştu. Uysal, araç alacak vatandaşların, raporun alındığı gün kendileri de gözlemleyerek ekspertiz yaptırmalarını önerdi.

Önlem Almak İçin Ne Yapmalı?

Samsun'da hareketli saatler: Balkondan atlamaya kalkışan kadını ekipler ikna etti Samsun'da hareketli saatler: Balkondan atlamaya kalkışan kadını ekipler ikna etti

Oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, vatandaşlara araç alırken dikkat etmeleri gereken bazı noktaları sıraladı:

  • Aracın şasi ve motor numaralarını mutlaka kontrol edin.
  • Fiziksel kontrollerin yanı sıra, aracın beyninde yapılan bilgisayarlı kontrolleri de yaptırın.
  • Ekspertiz raporlarını aracın alınacağı gün kendiniz gözlemleyerek hazırlatın.
  • Önceden alınmış raporlara güvenmeyin ve aracın mevcut durumu hakkında detaylı bilgi edinmek için güncel rapor alın.