Güncel

İkinci el araç satışında yeni dönem bugün başladı: Güvenli ödeme sistemi zorunlu hale geldi

Türkiye'de ikinci el araç satışlarında önemli bir değişiklik hayata geçirildi. Bugünden itibaren, ikinci el araç satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi kullanımı zorunlu hale geldi. Uygulama, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği’nin iş birliği ile hayata geçirilirken, dolandırıcılık vakalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Abone Ol

Güvenli ödeme sistemi ile dolandırıcılığa karşı koruma

İkinci el araç alım satımlarında güvenli ödeme sisteminin devreye girmesiyle birlikte, sahte para kullanımı ve satış bedelinin ödenmemesi gibi risklerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu yeni sistem, sadece firmalar için değil, bireysel satışlarda da zorunlu olacak. Güvenli ödeme sisteminin getirdiği bu zorunluluk, alıcı ve satıcılar için daha güvenli bir alışveriş ortamı sağlamayı amaçlıyor.

İkinci el araç satışında yeni süreç nasıl işleyecek?

Yeni düzenlemeye göre, satış süreci şu adımlarla işleyecek: Öncelikle satıcı, sistemi kullanarak güvenli ödeme sürecini başlatacak. Alıcı ise notere gitmeden önce referans numarasıyla satış bedelini aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasıyla birlikte, aracı kuruluşta bekletilen para, satıcının hesabına aktarılacak. Bu süreç, hem alıcı hem de satıcı için 105’er liralık bir kesinti ile tamamlanacak.

Kredi kartı ve taksitle ödeme mümkün değil

Yeni sistemde ödeme seçenekleri de kısıtlanmış durumda. Kredi kartı ve taksitle ödeme imkanı sunulmuyor. Bu nedenle, satış işlemlerinde sadece nakit ödeme yöntemi kullanılabilecek.

Sektör temsilcileri düzenlemeye farklı yaklaşıyor

Sistem zorunluluğu ile ilgili olarak sektör temsilcileri farklı görüşler dile getiriyor. Birçok temsilci, sistemin bireysel satışlar için zorunlu olmasını desteklerken, yetki belgesine sahip oto galericiler için isteğe bağlı olması gerektiğini savunuyor. Galericilerin işlemlerini mevcut sistemlerle daha hızlı ve esnek gerçekleştirdikleri belirtiliyor.