Türkiye otomotiv sektörü, yüksek faiz ortamının etkilerini hissetmeye devam ediyor. Temmuz ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5'lik bir daralma yaşandı. Temmuz ayında 94 bin 37 adet araç satışı gerçekleşti. Ancak, yılın ilk yedi ayında pazar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artış göstererek 672 bin 18 adede ulaştı.

Quick Finans ve SmartIQ işbirliğiyle hazırlanan 2. El Oto Raporu'na göre, temmuz ayında yaşanan daralma, haziranda yapılan yoğun indirim ve finansman kampanyalarının etkisiyle talebin öne çekilmesinden kaynaklandı. Haziranda, araç satışlarında büyük bir artış görülmüştü, ancak bu artış temmuzda yerini daralmaya bıraktı.

İkinci El Pazarında Canlanma Beklentisi

İkinci el araç pazarında, 15 yaş ve 350 bin kilometreye kadar olan B, C, D, E segmenti araç satışlarında temmuz ayında yüzde 20'lik bir yükseliş yaşandı. Bu artış, haziran ayının iş günü sayısının daha kısa olmasına bağlanıyor. Yine de, 2023’ün ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 14 düşüş gözlemlendi.

İkinci el araç satıcıları, sıfır araçlarda beklenen fiyat artışları nedeniyle ikinci el pazarında, özellikle düşük kilometreli ve genç yaştaki araçlarda bir canlanma bekliyor.

Temmuz ayında sıfır araç muadili B, C, D ve E segment ikinci el araç sayısı, haziranda yapılan bayram tatilinin etkisiyle artış gösterdi. Haziranda 17 bin 454 adet olan bu araç satışları, temmuzda yüzde 39 artışla 24 bin 312 adede ulaştı.

Sıfır Araç Stokları ve İkinci El Pazar

Diyanet’in ‘yoksulluk imtihanı’ Listede yok yok Diyanet’in ‘yoksulluk imtihanı’ Listede yok yok

Sıfır araç kampanyalarını kaçıran tüketiciler, fiyat artışlarıyla birlikte ikinci ele yöneldi. Sıfır araçların stokta kalma süresi, haziran ayında 38 günken, temmuzda 41 gün oldu. İkinci el araç fiyatları ise temmuz ayında yatay bir seyir izledi.

Ticari araç pazarında ise dikkat çekici bir artış yaşandı. 2024’ün haziran ayında 45 bin 634 olarak dip noktayı gören ikinci el ticari araç satışı, temmuzda 59 bin 190 adede çıkarak geçen aya göre yüzde 30, 2023’ün haziran ayına göre ise yüzde 10 artış gösterdi.