İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu (İDUKK), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında toplandı ve çeşitli yeni kararlar aldı. Toplantıda, iklim değişikliğinin halk sağlığı ve tarım gibi önemli sektörlerdeki etkilerini değerlendirmek amacıyla risk analizleri yapılmasına yönelik bir karar alındı. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yapılarak okullarda iklim değişikliği konusunda farkındalığın ve kapasitenin artırılması planlandı.
Bu toplantıda, 2053 yılına kadar Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele stratejisini çerçeveleyen “Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi” de kabul edildi. Bu stratejinin detayları, 11-22 Kasım tarihlerinde Azerbaycan’da gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) kamuoyuyla paylaşılacak.
Alınan Kararlar:
1. Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşması ve yeşil kalkınma vizyonunu desteklemesi amacıyla, tüm sektörlerin dahil olduğu stratejik hedefler belirlenmiş ve bunların yol haritası hazırlanmıştır. Bu stratejinin, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi COP29’da açıklanmasına karar verilmiştir.
2. Stratejinin hayata geçirilmesini sağlamak için:
Halk sağlığı ve tarım gibi kritik sektörlerde iklim değişikliğine bağlı risk analizleri yapılacak.
Uzun vadeli stratejinin gerektirdiği yatırımları desteklemek için iklim finansmanı üzerinde çalışmalar yürütülecek.
Okullarda iklim değişikliği farkındalığını artırmaya yönelik projeler Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle geliştirilecek.
3. “İklim Eylemi İçin Dijitalleşme Girişimi” başlıklı bir proje de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülecek, gerekli diplomatik süreci ise Dışişleri Bakanlığı üstlenecek.