Türkiye'de Instagram'a getirilen erişim kısıtlaması, e-ticareti etkileyebilir ve yıl sonu 3,4 trilyon liralık işlem hacmi hedefini olumsuz etkileyebilir.

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından alınan bir karar doğrultusunda, 2 Ağustos itibarıyla Türkiye’de Instagram’a erişim kısıtlaması getirildi. Platformun erişime açılacağı tarih hakkında henüz bir bilgi verilmedi.

Bu kısıtlamanın e-ticaret üzerindeki etkileri ise tartışılmaya başlandı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye’deki toplam e-ticaret hacminin %10’unun sosyal medya üzerinden gerçekleştirildiğini belirtti.

Altın Fiyatlarında Yeni Rekor! Gram Altın ve Ons Altın Bugün Ne Kadar Oldu? - 16 Ağustos 2024 Altın Fiyatları Altın Fiyatlarında Yeni Rekor! Gram Altın ve Ons Altın Bugün Ne Kadar Oldu? - 16 Ağustos 2024 Altın Fiyatları

Influencer'ların oluşturduğu trafik sayesinde, günlük 1,9 milyar liralık bir e-ticaret hacminin etkilenebileceğini ifade etti. Ekmekçi, bu durumun tamamen ortadan kalkmayacağını ancak başka bir zamana ya da platforma kayabileceğini vurguladı.

Ekmekçi, e-ticarette tüm kanalların önemli olduğunu ve yıl sonu 3,4 trilyon liralık işlem hacmine ulaşma hedeflerinin bulunduğunu belirtti. Instagram’ın Türkiye’de önemli bir ekonomik faaliyet yürüttüğünü ve bu platformda birçok iş modeli ve yatırım bulunduğunu ifade ederek, bu tür kısıtlamaların sektöre olumlu bir katkı sağlamayacağını dile getirdi.