Güncel

İran, Haniye'nin Nasıl Öldürüldüğünü ve İsrail için İntikam Planını Açıkladı

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da İsrail ve ABD'nin düzenlediği suikast sonucu öldüğünü duyurdu.

Abone Ol

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da başkent Tahran'da düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Ordunun yaptığı açıklamada, Haniye'nin ölümüyle ilgili suçlamalar İsrail ve ABD'ye yöneltilirken, suikastın nasıl gerçekleştirildiğine dair detaylar da paylaşıldı.

Açıklamada, Haniye'nin odasının dışından ateşlenen yaklaşık 7 kilogram ağırlığındaki bir savaş başlığıyla öldürüldüğü belirtildi. Patlamanın ardından büyük bir yıkım meydana geldiği ifade edildi. Devrim Muhafızları, İsrail'in bu saldırısına karşı sert bir karşılık verileceğini ve intikamın "uygun zaman, yer ve şekilde" alınacağını vurguladı.

Haniye'nin Tahran'da, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun misafirhanesinde kaldığı belirtiliyor. 31 Temmuz'da sabaha karşı, Haniye'nin kaldığı konuta yönelik bir saldırı gerçekleştirildiği duyurulmuştu. İran ve Hamas, bu suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrailli yetkililer olayla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.

İngiliz basınına yansıyan haberlere göre, İsrail Dış İstihbarat Örgütü Mossad'ın, Haniye'yi İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin mayıs ayında düzenlenen cenaze töreninde öldürmeyi planladığı, ancak bu planın son anda iptal edildiği iddia ediliyor. Bu planın iptalinin ardından, Haniye'nin Tahran'da kaldığı misafirhaneye patlayıcı yerleştirildiği öne sürülüyor. Ayrıca, misafirhanede iki ayrı odada daha patlayıcıların bulunduğu belirtilmiş.

The New York Times gazetesi de, Haniye'nin misafirhaneye yaklaşık iki ay önce yerleştirilen bir bombanın uzaktan infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi. NYT, İran'da suikastla bağlantılı olarak 20'yi aşkın kişinin gözaltına alındığını ve bu kişiler arasında istihbarat yetkililerinin de bulunduğunu aktardı.

İsmail Haniye, Hamas Şura Konseyi tarafından 6 Mayıs 2017'de Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı olarak seçilmişti.