Valensiya ve Kastilya-La Mancha bölgesi en çok etkilenen bölgeler
Sel felaketinden en ağır darbeyi alan Valensiya bölgesinde, özerk yönetim hükümeti tarafından yapılan açıklamada 92 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Kastilya-La Mancha’da ise ölü sayısı 3 olarak açıklandı. Valensiya, 1996’dan bu yana metrekareye en yoğun yağışın düştüğü bölge olurken, burada yüzlerce araç hasar gördü, birçok yol ve köprü çöktü. Madrid-Valensiya otoyolu trafiğe kapatıldı, tren seferleri iptal edildi, havalimanındaki uçuşlar en yakın diğer noktalara yönlendirildi.
Sosyal medyada kayıp yakınları için yardım çığlıkları
Valensiya bölgesinde onlarca kişinin kaybolduğu, kent sakinlerinin sosyal medya ve medya kanalları aracılığıyla kayıp sevdikleri için yardım çağrısında bulunduğu kaydedildi. Bölgedeki jandarma, yaklaşık 1200 kişinin mahsur kaldığını ve 5000’den fazla aracın otoyollarda terk edildiğini açıkladı.
1.000'den fazla asker kurtarma çalışmalarına katıldı
İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, felaketi “benzeri görülmemiş bir olay” olarak tanımladı ve kurtarma operasyonlarında uzmanlaşmış 1000 askerin Valensiya bölgesine konuşlandırıldığını açıkladı. Hızla bölgeye 50 mobil morg gönderilirken, sekiz saat içinde bir yıllık yağışın düştüğü bazı alanlarda cesetlerin teşhis edilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.
Üç günlük yas ve evde kalma çağrısı
Hükümette Özerk Yönetimler ve Bölgesel Politikalar Bakanı Angel Victor Torres, ülkede üç günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu. Vatandaşlara evden çıkmamaları, su baskını yaşanan veya trafiğe kapalı yolları kullanmamaları uyarısında bulundu. Özellikle selin etkili olduğu bölgelerde şiddetli yağışların devam ettiği, vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
Uzmanlardan uyarı: İklim felaketlerine hazırlıklı olmalıyız
Uluslararası ajanslar ve sosyal medyada yer alan görüntüler felaketin boyutunu gözler önüne sererken, uzmanlar da uyarı yaptı. Akdeniz’in giderek ısınmasının yağışların daha şiddetli olmasına neden olduğunu belirten Reading Üniversitesi’nden iklim uzmanı Prof. Liz Stephens, “Bu tür felaketlere karşı hazırlıklı olmak zorundayız” dedi. Newcastle Üniversitesi’nden Prof. Hayley Fowler ise mevcut altyapıların bu seviyedeki su baskınlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmadığını vurguladı. Reading Üniversitesi’nden Jess Neumann, “Sel riski giderek daha büyük bir tehdide dönüşüyor. Sel hazırlığı, deprem veya tsunami kadar ciddiye alınmalı” dedi.
Büyük maddi hasar, tarım alanları sular altında
Yetkililer, bazı bölgelerde metrekareye 500 litreye kadar yağış düştüğünü, bu durumun büyük tarım alanlarını sular altında bırakarak ciddi maddi hasara yol açtığını bildirdi. Yüzlerce araç hasar görürken, yıkılan yollar ve devrilen ağaçlar kara ve demir yolu ulaşımında aksamalara neden oldu. Helikopter ve botlarla sürdürülen kurtarma çalışmaları, kötü hava koşullarına rağmen yoğun şekilde devam ediyor.