İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in "Mescid-i Aksa'ya sinagog inşa eder misiniz?" sorusuna "Evet" yanıtı vermesi tepkilere yol açtı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Ben-Gvir'in bu önerisinin ülkenin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını belirtti. Gallant, Mescid-i Aksa'da statükoya meydan okumanın "tehlikeli, gereksiz ve sorumsuz bir eylem" olduğunu ifade etti ve Ben-Gvir'in hareketlerinin İsrail'in ulusal güvenliğini ve uluslararası statüsünü tehlikeye attığını söyledi.

Ben-Gvir, Gallant'ın açıklamalarına karşılık verdi ve Savunma Bakanı'nın Hamas'a boyun eğdiğini öne sürdü. Ben-Gvir, Gallant'ın Lübnan Hizbullahı'na karşı da yenilgiyi kabul eden bir politika izlediğini iddia ederek Hizbullah'a karşı sert bir savaş yürütülmesi çağrısında bulundu.

MEB, Disiplin ve Saygınlık İçin Kurallarını Yeniledi MEB, Disiplin ve Saygınlık İçin Kurallarını Yeniledi

Ana muhalefet lideri ve eski başbakan Yair Lapid, Ben-Gvir'in açıklamalarını eleştirerek Netanyahu hükümetinin "kontrolü kaybettiğini" savundu. İçişleri Bakanı Moshe Arbel ise Netanyahu'ya Ben-Gvir'in uyarılması çağrısında bulundu ve bu tür açıklamaların kan dökülmesine yol açabileceğini belirtti.

Ben-Gvir, İsrail Ordu Radyosu'nda Mescid-i Aksa'da Yahudilere ibadet izni veren mevcut politikayı savundu ve sinagog inşası konusundaki soruya "Evet" yanıtını verdi. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Mescid-i Aksa'daki statükonun değişmediğini vurguladı. Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'ya sık sık baskın düzenliyor ve en son 13 Ağustos'ta Harem-i Şerif'e yaptığı baskında Yahudilerin ibadet etme izni olduğunu belirtmişti.