Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Han, Gazze'de sivillere yönelik yardım malzemelerinin kasten engellenmesinin, savaş suçu olarak değerlendirilebileceği konusunda net bir uyarıda bulundu. Han, Gazze'deki insani duruma dikkat çeken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Güvenlik Konseyine yaptığı ateşkes çağrısıyla ilgili bir açıklama yaparak, geniş çaplı insani yardıma hemen izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Başsavcı Han, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "(Gazze'de) Sivillere yönelik yardım malzemelerini kasten engellemenin UCM Roma Tüzüğü'ne göre savaş suçu teşkil edebileceğini mümkün olan en açık ifadelerle yinelemek isterim." ifadelerini kullandı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun görüşmeleri ertelendi Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun görüşmeleri ertelendi

Bu uyarı, Gazze'deki insani durumun giderek kötüleştiği bir ortamda yapıldı. BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'deki sivillerin büyük tehlike altında olduğunu ve sağlık sistemlerinin çöktüğünü belirterek, BM Güvenlik Konseyi'ne ateşkes çağrısında bulunmuştu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve bu saldırılar nedeniyle sivillerin güvenli bir yer bulamaması, uluslararası toplumun dikkatini çeken bir konu olmuş durumda. UCM Başsavcısı Han'ın sert uyarısı, uluslararası hukuka uyum ve insani yardımların engellenmemesi konusundaki ciddiyeti vurguluyor.