Güncel

İsrail'in Gazze'ye ilk saldırısının üzerinden 1 yıl geçti! 41 bin 870 Filistinli hayatını kaybetti, 17 bini çocuk...

7 Ekim 2023'te başlayan İsrail-Hamas çatışmaları, Gazze Şeridi'nde binlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesine, geniş çaplı yıkıma ve insani bir felakete neden oldu. İsrail'in saldırıları, Filistinli ailelerin ve yerinden edilmiş sivillerin yaşamını doğrudan etkiledi. Savaşın birinci yılında, İsrail ordusunun gerçekleştirdiği 11 unutulmaz katliam hafızalara kazındı. Bu süre zarfında Gazze'nin altyapısı yok olurken, sivil yaşam alanları enkaza döndü.

Abone Ol

Han Yunus’taki Mevasi Bölgesi’nde çadırlar mezara dönüştü

10 Eylül'de, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki Mevasi bölgesine düzenlenen saldırıda 40 Filistinli hayatını kaybetti, 60 kişi ise yaralandı. Bu saldırı, İsrail'in daha önce "güvenli bölge" ilan ettiği yerlerden birinde meydana geldi. Saldırının ardından, yerinden edilmiş sivillerin bulunduğu çadırlar bombaların açtığı derin çukurlarda adeta toplu mezara dönüştü. Euro-Med İnsan Hakları Örgütü, saldırıda ABD yapımı bombaların kullanıldığını belirtti.

Derec Mahallesi’nde Tabiiun Okulu'na saldırı

10 Ağustos’ta İsrail savaş uçakları, Gazze’nin doğusundaki Derec Mahallesi’nde yerinden edilen sivillerin sığındığı Tabiiun Okulu’na bir saldırı düzenledi. Sabah namazı sırasında gerçekleşen saldırıda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 100 kişi öldü, onlarca kişi ise yaralandı. İsrail, bu saldırıda Hamas ve İslami Cihad hareketlerinden bazı liderleri hedef aldığını iddia etse de, Filistinli gruplar bu iddiaları reddetti.

Nusayrat Mülteci Kampı’nda korkunç katliam

8 Haziran'da Deyr el-Belah’taki Nusayrat Mülteci Kampı’nda gerçekleşen saldırıda 274 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail askerleri, Filistinliler gibi giyinerek iki sivil araçla kampa sızdı. Bu katliamda 64’ü çocuk, 57’si kadın olmak üzere çok sayıda sivil öldü. Gazze Medya Ofisi Müdürü İsmail Sevabite, 89 evin ve bir binanın tamamen yok edildiğini açıkladı.

Refah'ta sivillerin barındığı çadırlara saldırı

26 Mayıs'ta İsrail ordusu, Uluslararası Adalet Divanı’nın ateşkes kararına rağmen Gazze'nin Refah kentindeki yerinden edilmiş sivillerin çadırlarına saldırdı. Saldırıda 45 kişi öldü, İsrail ise insani yardım bölgesine saldırmadığını öne sürdü. BM İnsan Hakları Komiseri Volker Türk, bölgenin yerinden edilmiş insanlara ev sahipliği yaptığını ve İsrail'in saldırısının bölgeyi yaşanmaz hale getirdiğini vurguladı.

Şifa Hastanesi’nde 400 kişi öldürüldü

Mart ve Nisan 2024 arasında Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde İsrail’in kuşatması sırasında 400 Filistinli öldürüldü. İsrail, hastane operasyonunda 200 "teröristi" öldürdüğünü iddia etse de Hamas bu iddiaları yalanladı ve saldırının sivilleri hedef aldığını açıkladı. Saldırılar sonucu hastane içinde toplu mezarlar bulundu.

Nablusi Kavşağı’nda insani yardım bekleyenlere katliam

29 Şubat 2024'te Gazze'nin güneyindeki Nablusi Kavşağı’nda İsrail ordusu, insani yardım bekleyen Filistinlilere yönelik bir saldırı düzenledi. 118 kişi hayatını kaybetti, 760 kişi yaralandı. Gazze hükümeti, bu saldırının "kasıtlı ve planlı" olduğunu vurguladı. İsrail güçleri, insani yardım bekleyen açlık içindeki Filistinlilere ateş açtı.

El-Farouha Okulu’nda 200 kişi öldü

18 Kasım 2023’te Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki El-Farouha Okulu’na düzenlenen saldırıda 200’den fazla kişi hayatını kaybetti. BM’ye ait okul, yerinden edilmiş sivillerin sığındığı bir alan olmasına rağmen İsrail’in bombalı saldırısına hedef oldu. Bu olay, Gazze’de güvenli kabul edilen yerlerin bile güvensiz hale geldiğini bir kez daha gösterdi.

Cibaliya Mülteci Kampı’nda kadın ve çocuklar öldü

31 Ekim 2023’te Cibaliya Mülteci Kampı’nda çoğu kadın ve çocuk olan 1000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu, saldırının Kassam Tugayları’na yönelik olduğunu iddia etse de, yerel kaynaklar bu iddiaları yalanladı.

Aziz Porphyrius Kilisesi bombalandı

İsrail, 20 Ekim 2023'te Gazze’deki Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’ni hedef aldı. Kiliseye sığınan Hristiyan ve Müslümanlar arasında 20 kişi hayatını kaybetti. İsrail, saldırının Hamas’ın kontrol merkezine yönelik olduğunu iddia etti.

El-Ehli Baptist Hastanesi’ne bombalı saldırı

17 Ekim 2023'te İsrail, El-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk olan 500’den fazla Filistinliyi öldürdü. Hastane saldırısı, uluslararası toplumda büyük yankı uyandırdı ve birçok ülkede İsrail'e karşı protestolar düzenlendi.

Bir yılın ardından: Gazze’de 41 binden fazla ölü

7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarda 41 bin 870 Filistinli hayatını kaybetti. Bu ölümlerin 17 bini çocuktu. Yıkılan sivil altyapılar, halkı daha da zor durumda bırakırken, enkaz altındaki kayıpların sayısı bilinmiyor.