Güncel

İşte Ankara Emniyeti'nde yaşanan kumpasın müfettiş raporu

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde firari gizli tanık Serdar Sertçelik'le yapılan telefon görüşmeleri ve elektronik kelepçe ile Sertçelik'in kaçmasının ardından İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından hazırlanan 84 sayfalık rapora, SABAH Gazetesi ulaştı. SABAH muhabiri Halit Turan'ın haberine göre, raporda Ankara Emniyeti'nin büyük ihmalleri ve skandal detayları yer alıyor. İşte detaylar...

Abone Ol

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde firari gizli tanık Serdar Sertçelik'le yapılan telefon görüşmeleri ve elektronik kelepçe ile Sertçelik'in kaçmasının ardından İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından hazırlanan 84 sayfalık rapora, SABAH Gazetesi ulaştı. SABAH muhabiri Halit Turan'ın haberine göre, raporda Ankara Emniyeti'nin büyük ihmalleri ve skandal detayları yer alıyor.

İhmal ve Gecikmeler

Raporda, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün, Serdar Sertçelik'in firarından 9 gün sonra hudut kapılarına yazı gönderdiği ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin firarla ilgili herhangi bir soruşturma yapmadığı tespit edildi. Müfettişler, Sertçelik'in firar etmesine rağmen emniyet birimlerinin zamanında harekete geçmediğini belirtti.

Kritik İfadeler ve Ses Kayıtları

Raporda, Sertçelik ile telefon görüşmeleri yapan Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan'ın iki kez ifadesine başvurulduğu ve ses kayıtlarında "devlet memurluğuyla bağdaşmayacak konuşmalar" tespit edildiği vurgulandı. Demircan, ilk ifadesinde, görüşmelerin sıralı amirlerinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini, Sertçelik'in yakalanmadan önce Kıbrıs'tayken ve mağdur Nurullah Özgür Kopuk'un telefonundan dört kez görüşme yaptığını belirtti.

Amirler ve Soruşturma Detayları

İkinci ifadesinde ise Şevket Demircan, sıralı amirlerinin Organize Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç olduğunu açıkladı. Demircan, ayrıca Sertçelik'in yurtdışından mahkemeye getirilmesi konusunda Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ile de görüşmeler yaptığını ifade etti.

Organize Şube'de Bilgisayarlara El Konuldu

Soruşturma kapsamında, Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ndeki tüm bilgisayarlara el konuldu. Jandarma Komutanlığı Kriminal Şube tarafından yapılan incelemeler sonucunda, tutuklanan emniyet görevlilerinin bilgisayarlarının detaylı bir şekilde incelendiği öğrenildi. Ayrıca, tutuklanan Ufuk Gültekin ile birlikte Sertçelik ile görüşen komiser Gökhan Karaca'nın da gözaltına alındığı, cep telefonuna el konulduğu ve evinde arama yapıldığı bildirildi.

Raporda Yer Alan Diğer Bulgular

Raporda, Sertçelik'in firarı sırasında elektronik kelepçeyle ilgili ihmaller detaylı bir şekilde incelendi. 80 il emniyet müdürlüğüne ve Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı'na Sertçelik'in firarından 9 gün sonra yazı yazıldığı belirtildi. Ayrıca, Sertçelik'in nasıl kaçtığı ve kimin yardım ettiği konusunda hiçbir soruşturma yapılmadığı vurgulandı.

Mülkiye müfettişleri, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, soruşturma iznine gerek olmadan suça karışan polisler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gerekli soruşturmayı yapacağını belirtti. 84 sayfalık rapor, adliyeye teslim edildi.