Yoshinori Moriwaki, Siirt'te İl Milli Eğitim Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu"na konuk oldu. Yaşamış olduğu kaza sebebiyle koltuk değnekleri ile sempozyuma konuk olan Moriwaki, Türkiye ve dünyada meydana gelen depremlere yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

4 BÖLGEYİ İŞARET ETTİ 

Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ilerisinde bir deprem riski olduğunun altını çizerek, "Bingöl, Karlıova, Muş, Bitlis, bu bölge diye söyleyebiliriz" şeklinde konuştu. Bu illerde deprem riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
 

Siirt'in birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu, ancak ilde 7'den büyük bir depremin olmadığını söyleyen Moriwaki, bundan sonra da büyük bir deprem olmayacağını altını çizdi.


YAPI VE DENETİMİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Yoshinori Moriwaki, ülkede "Deprem Dede" olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın "Deprem öldürmez, bina öldürür" sözünü yineleyerek bu sözü doğru bulduğunu söyledi. Yapı denetim formuna yönelik bilgileri aktaran Moriwaki, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde kontrolleri yapılan binaların hasar almasına rağmen çökmemiş olmasının bu sistemin önemini gösterdiğine dikkat çekti.



YARISINDAN FAZLASI İZİNSİZ

Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz

"Doğru düzgün yaparsak bina çökmeyecek" diyerek Moriwaki, Türkiye'deki 21 milyon yapı stokunun yarısından fazlasının izinsiz olduğunun altını çizerek, bu binaların kontrolünün iyi yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, deprem tatbikatlarının ve yaşam üçgenine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.


Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin uyarıları, Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki deprem tehlikesini vurguluyor. En başta Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'te hayatlarını sürdürenlerin bu uyarılara dinlemesi ve gerekli tedbirleri alması isteniyor.