Moriwaki'nin vurguladığı bir başka önemli nokta ise, deprem öncesi hazırlık. Uzman, bireylerin ve toplumun depreme hazırlıklı olması durumunda, olası hasarın yüzde 70 oranında azaltılabileceğinin altını çizdi. Japonya ve Türkiye'de depremlerin kaçınılmaz olduğunu belirten Moriwaki, bu doğal felaketlerin verdiği zararları en aza indirgemek için toplumsal ve bireysel çabaların büyük önem taşıdığını aktardı.
İzmir Fay Hattının Kırılma Riski
Moriwaki, 32 yıldır Türkiye'de yaşadığını ve çeşitli depremlere şahit olduğunu belirterek, İzmir'de daha önce meydana gelen ve 18 binanın çökmesine neden olan depremin Ege Denizi'ndeki fay hattından kaynaklandığını; ancak İzmir'in kendi fay hattının hala büyük bir enerji topladığını ve bunun bir gün boşalacağını ifade etti. Bu boşalmanın, tahminlere göre, 6.5 büyüklüğünde bir deprem şeklinde olabileceğini söyledi.
Önlemler Hayati Önem Taşıyor
Deprem anında hayatta kalabilmek için suyun önemine değinen Moriwaki, su bulundurmanın yanı sıra, enkaz altında kalındığında kurtarma ekiplerinin dikkatini çekebilmek için çeşitli yöntemler önerdi. İlk günler sesle yardım istemenin mümkün olacağını ancak zaman geçtikçe bunun zorlaşacağını ve o zaman fiziksel sinyaller verilmesi gerektiğini anlattı.