Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı ve Jeoloji Mühendisi Gül Yüzüncü Yılmaz, Samsun'daki gece saatlerinde meydana gelen 4 büyüklüğündeki depreme dair açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "Bu deprem, denizin 18 kilometre derinliğinde ve 18 kilometre açıklarında, yaklaşık 4 büyüklüğünde oldu. Samsun'un hemen hemen her bölgesinde hissedildi. Özellikle Atakum'daki kıyı şeridinde, alüvyon zeminlerde daha fazla hissedildi. Mühendislik hizmeti almayan birçok yapıda ciddi sallantılar yaşandı.

Karadeniz kıyılarında birçok fay olduğunu biliyoruz, ancak detaylı bilgiye sahip değiliz. Bafra açıklarında geçen yıl mart ayında benzer bir deprem yaşandı. Bu da Karadeniz kıyılarının küçük de olsa deprem üretebilecek faylara sahip olduğunu gösteriyor. Bu faylar hakkında ciddi çalışmalar yapılmalı, böylece daha teknik verilere sahip olabiliriz" dedi.

Bakan Tekin'den Fransız Okulları Haberine Sert Tepki: "Ahlaksızlar" Bakan Tekin'den Fransız Okulları Haberine Sert Tepki: "Ahlaksızlar"

Yılmaz, "Samsun'da en ufak sarsıntılarda bile insanlar tedirgin oluyor çünkü hiçbirimiz depreme hazırlıklı değiliz. Bilinçlendirme çalışmaları önceden yapılmalı ki sonraki aşamalarda daha hazır ve sağlıklı davranışlar sergilenebilsin. Bir şehri yaşanılır kılan şey; zeminle uyumlu, güvenli yapıların olmasıdır.

Ne yazık ki Samsun'un bir deprem master planı yok. Bu plan, depreme maruz kalacak bina stoklarının incelenmesiyle yüksek risk taşıyan binaların belirlenerek deprem zararlarının en aza indirilmesi demektir. Deprem master planı, büyük bir şehrin olmazsa olmazlarından biridir. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılmalı, birçok şeyin revize edilmesi gerekebilir" şeklinde konuştu.