JPMorgan ve Barclays Türkiye'de paylaşılan Haziran ayı enflasyon verisinin ardındn yayınladığı raporlarda bu yıl için enflasyon tahminlerini aşağı yönlü değerlendirildi.

Tahminlerin Altında Geldi

JPMorgan "Türkiye: Yaz aylarında sert dezenflasyon kapıda" ismiyle yayınladığı raporda enflasyon tahminlerini gözden geçirdi.

Zam fırtınası devam ediyor: Bir alkollü içki grubuna daha zam geldi Zam fırtınası devam ediyor: Bir alkollü içki grubuna daha zam geldi

Manşet enflasyonun Haziran'da aylık bazda yüzde 1,6 ile yüzde 2,1'lik tahminlerin altında geldiğini söyleyenJPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik yıllık enflasyonun da baz etkisiyle sert biçimde düşerek Mayıs ayındaki yüzde 75,4'ten yüzde 71,6'ya gerilediğini vurguladı.

Söz konusu raporda manşet enflasyonun baz etkisiyle Temmuz'da yüzde 60'a, Ağustos'ta yüzde 50'ye düşebileceği söyleyerek 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,5'ten yüzde 42,5'e, 2025 tahmini yüzde 25,2'den yüzde 25'e indirildi.

Barclays'ten TCMB Raporu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün Haziran ayına yönelik tüketici ve üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Veriler, aylık bazda bir yılın en yavaş enflasyonuna değindi. Yıllık enflasyon da Haziran'da sekiz ayın ardından ilk kez düşüş kaydetti.

Barclays de enflasyon verisi ardından yayınladığı raporda yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,5'ten yüzde 44'e düşürdüğünü söyledi. 2025 yıl sonu beklentisi yüzde 30,8 oldu.

Raporda TCMB'den Ocak 2025'e kadar bir politika değişikliği olmayacağğını ancak bugün tahmin edilenden düşük gelen enflasyon sonrası yıl sonunda erken bir faiz indirimi ihtimalinin de güçlendiği vurgulandı.