Türk Medeni Kanunu'nun evlenen kadının kocasının soyadını alacağını öngören hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi kararı, 28 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu kararla birlikte, evlenen kadınlar artık kocasının soyadını almak zorunda değil.

Anayasa Mahkemesi, 28 Nisan 2023 tarihinde aldığı kararla Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesini iptal etmiş ve TBMM'ye "kadın erkek eşitliğine uygun yeni bir düzenleme" yapma sürecini başlatmıştı. 28 Ocak 2024 tarihi itibarıyla bu süre dolacak ve yeni düzenleme yapılana kadar evlenen kadınlar için bir yasal boşluk oluşacak.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Nazan Moroğlu, Anayasa Mahkemesi kararının kadın-erkek eşitliği açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Soyadında eşler arası eşitlik için mücadeleyi 25 yıldır sürdürüyorum. Kadınlar artık evlilik sonrasında kocasının soyadını almak zorunda değil. Bu, demokratik bir toplumun temel kriterlerinden biridir." şeklinde konuştu.

Tutuklanan fenomen İbrahim Yılmaz nasıl milyonlar kazandığını böyle anlatmış Tutuklanan fenomen İbrahim Yılmaz nasıl milyonlar kazandığını böyle anlatmış

Moroğlu ayrıca, yeni düzenleme yapılana kadar 29 Ocak ve sonrasında evlenenler için yasal bir boşluk bulunduğuna dikkat çekti. Türk Medeni Kanunu'nun diğer maddelerinde de değişiklik yapılması gerektiğini belirten Moroğlu, eşlerin kendi önceki soyadlarıyla devam etme veya ortak bir soyadı seçme hakkına sahip olmaları gerektiğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, evlenen kadın ile erkek arasında cinsiyet temelinde farklı muamele yapıldığına vurgu yapılırken, nüfus kayıtlarındaki karışıklığın önlenmesi ve soy bağının sağlıklı bir şekilde tespit edilmesinde kamu yararı bulunduğu, ancak bu amacın, kadın ve erkek arasında farklı muameleyi haklı çıkartacak bir neden olamayacağı belirtilmişti. Yeni düzenleme, eşler arasında eşitlik ilkesini gözeten bir anlayışı yansıtmaya yönelik olacak.