Güncel

Kalıcı yaz saati uygulaması işe yaradı mı? İşte edilen tasarruf miktarı

Türkiye'de 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmesinden bu yana, ülke genelinde enerji tasarrufunda önemli bir ilerleme kaydedildi. Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, bu uygulamanın bugüne kadar 11 milyar kilovatsaat enerji ve 20 milyar lirayı aşkın bir tasarruf sağladığını bildirdi.

Abone Ol

Erdem, sabit saat uygulamasının başlamasının ardından, gün ışığından en yüksek seviyede yararlanmayı hedeflediklerini belirtti. Uygulamanın Türkiye’de Bakanlar Kurulu kararıyla başlatıldığını aktaran Erdem, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan araştırmalarda da bu uygulamanın ekonomik ve çevresel faydalarının bilimsel olarak kanıtlandığını ifade etti.

20 Milyar Liranın Üzerinde Tasarruf Edildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerini paylaşan Erdem, 2016 Ekim ayından itibaren kalıcı yaz saati uygulaması ile enerji tüketiminde ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. Erdem, “Sabit yaz saati uygulaması ile 11 milyar kilovatsaatlik enerji tasarrufu sağlandı ve bu rakam, 20 milyar lirayı aşan bir maddi kazanca denk geliyor,” dedi.

Yaz Saati Uygulamasının Psikolojik ve Sosyolojik Etkileri

Erdem, dünya genelinde saat değişimlerinin insanlar üzerinde stres ve kaygı gibi psikolojik etkiler yaratabileceğini belirtti. Ancak Türkiye'de kalıcı yaz saati uygulamasının, insanlarda hormonal dengeyi olumlu yönde etkilediğini vurguladı. Özellikle gece ve gündüz arasındaki değişimlere daha az maruz kalmanın toplum üzerinde olumlu etkiler yarattığını ifade etti.

Avrupa'da Saat Değişikliği Tartışmaları Sürüyor

Avrupa’da 1980 yılında başlatılan kış saati uygulamasının sonlandırılması için 2018’de Avrupa Parlamentosu’na öneride bulunulduğunu anımsatan Erdem, dünya genelindeki uygulamalardan örnekler paylaştı. Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Arap Yarımadası gibi ülkelerin hiçbir zaman kış saatine geçmediğini belirtti.

Kuzey Amerika ve Avrupa’da ise ülkelerin doğuya yakın meridyenleri tercih ettiğini söyleyen Erdem, “Paris, Berlin ve Londra gibi şehirlerde gün doğumu 07.00 civarında gerçekleşiyor ve mesai saatleri 08.30’da başlıyor,” dedi.

Türkiye'de Gün Doğumu ve Mesai Saatleri

Erdem, Türkiye’de Iğdır’da gün doğumunun yaklaşık 06.40’ta başladığını, Ankara’da 07.25’te, İstanbul’da ise 07.37’de gerçekleştiğini ifade etti. Erdem, “Ülkemizde mesai saatleri genellikle 08.30’da başlıyor. Eğitim sisteminde tekli öğretim saat 09.00'da başlarken, ikili öğretim 07.30-18.30 arasında uygulanıyor” şeklinde konuştu.

Mesai ve Eğitim Saatlerinin Düzenlenmesi İçin Valilik Yetkisi

Türkiye’de illerdeki ders ve mesai başlangıç saatlerinin belirlenmesinde valiliklerin yetkili olduğunu belirten Erdem, yerel koşullar, gün doğumu ve batımı gibi faktörlerin dikkate alındığını vurguladı. Erdem, “Mesai ve eğitim saatlerinin gün ışığından en iyi şekilde yararlanacak şekilde düzenlenmesi önemli,” dedi.