Güncel

Kamuda tasarruf dönemine geçiş yapılıyor: Sıkılaşma adımları neler?

Kamuda yeni tasarruf dönemin geçiş yapılıyor. Kamu kurumlarının etkileri mercek altına alınacak, giderlerden düşülerek uygun bir bütçe oluşturulacak. Uzmanlar yapılacak bu tasarrufların enflasyon verilerinin düşmesine destek olacağının altını çizdi.

Abone Ol

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yer aldığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen görüşme sonrası karar duyurulacak.

Kamuda tasarruf önlemleri artıyor. Bütün kalemlerde denetleme yapılacak. Bütün kurumlar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek.

"Program çalışıyor ve çalışmaya devam edecek"

Önümüzdeki süreçte kamu maliyesine yönelik birçok hususta çalışmlara başlayacaklarını söyleyen Şimşek, kamu tasarruflarına yönelik şu bilgileri aktarmıştı:

"Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla birlikte tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız. Bu ilk, bu son olmayacak. Buna benzer harıl harıl yoğun bir şekilde yaptığımız çalışmalarla önümüzdeki dönemde bu dezenflasyon programını ve sürecini nasıl güçlendireceğiz ona yönelik çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz. Dolayısıyla program çalışıyor ve çalışmaya devam edecek." dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, tasarruf sürecine yönelik atılması gereken adımlara ilişkin yorumda bulundu:

Şener, "Özellikle 2024 yılı içerisinde hükümetin orta vadeli programındaki hedefleri doğrultusunda sadece bakanlıklar ve bağrı kuruluşları değil aslında yerel yönetimlerin de bütçede çok ciddi anlamda yer tutan belediyelerin de bu tasarrufu yapmaları, bu tasarruf atağına destek olmaları bekleniyor" ifadelerien yer verdi.

Yeni projelere adım atılmayacak

Yalnızca yüzde 65'i tamamlanan projeler üzerinde durulacak. Zorunlu ihtiyaçlar dışında giderler kısıtılanacak. Yeni projelere adım atılmayacak.

Tedbirlere aykırı davrananlara kamu kurumlarına uyarılar verilecek. Tasarruf paketi ile bütçe rahat bir nefes alacak.

Şener açıklamalarına şunları ekledi:

"Yeni binalarla ilgili, yeni taşıt alımlarıyla ilgili, yeni personel alımlarıyla ilgili daha verimli alanlara yönlendirilmesi, daha bütçeye uygun olarak bu harcamaların yapılması ön plana çıkacak.

Orta vadeli programdaki yüzde 3'lük hedefin yakalanması adına bu yıl içerisinde yüz milyar lira ilk etapta ama daha sonraki aşamalarda yüz milyar TL'nin genişletilerek bu tasarrufların arttırılması hedefleniyor." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.