Resti çekince Okan Buruk üzerini çizdi: Galatasaray'ın yıldızı takım arıyor Resti çekince Okan Buruk üzerini çizdi: Galatasaray'ın yıldızı takım arıyor

Vergi indirimleri kamu zararı yaratıyor mu?

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Anayasa Mahkemesine yapılan başvurunun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Günaydın, tasarruf tedbirleri adı altında çıkarılan kanunun, vergi indirimleri ve kamu zararını artıracak düzenlemeler içerdiğini belirtti. Özellikle otomotiv sektörüne yönelik damga vergisi istisnaları ve özel tüketim vergisi indirimlerinin kamu yararına aykırı olduğunu savundu.

Günaydın, "Yasanın başlığı tasarruf ama vergileri düşürüp yabancı yatırımcılara fayda sağlıyor. Bu düzenlemelerin tasarruf ile hiçbir ilgisi yok," dedi.

Kamu İhale Kanunu'nda istisnalar ve eleştiriler

CHP, söz konusu düzenlemelerin BOTAŞ ve Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Kamu İhale Kanunu'ndan muaf tutulmasını da eleştiriyor. Günaydın, "BOTAŞ ve TMO gibi kuruluşları Kamu İhale Kanunu’ndan çıkarıp, kamu yararını savunmak mümkün değil. Aksine, bu düzenlemeler daha fazla kamu zararına yol açacak" ifadelerini kullandı. Bu nedenle, düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğu savunularak iptali talep ediliyor.

Avukatlık Kanunu ve MASAK bildirim yükümlülüğü tartışması

Tasarruf tedbirleri paketinde yer alan bir diğer tartışmalı düzenleme ise avukatlar ile mükellefler arasındaki sır saklama yükümlülüğüne yönelik. Kanun, serbest avukatların gayrimenkul alım satımına dair bilgileri Mali Suçları Araştırma Kuruluna (MASAK) bildirmesini zorunlu kılıyor. CHP, bu düzenlemenin Avukatlık Kanunu’na aykırı olduğunu belirterek iptal edilmesini istiyor.

Bazı kamu görevlilerinin birden fazla maaş alması ertelendi

CHP, aynı zamanda, bazı kamu görevlilerinin birden fazla maaş almasına olanak tanıyan düzenlemeye de karşı çıkıyor. Bu düzenlemenin 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi planlanmış olsa da Günaydın, "Bu durumun tasarrufla nasıl bir ilgisi olduğunu anlamak güç" diyerek eleştirilerini sürdürdü.

İptal talepleri sosyal medya üzerinden paylaşılacak

CHP, iptalini talep ettikleri maddelere dair detayları kamuoyuyla paylaşmayı sürdüreceklerini belirtti. Günaydın, sosyal medya hesapları üzerinden düzenlemeye yönelik eleştirileri aktarmaya devam edeceklerini ve başvuru sürecinin takip edileceğini ifade etti.