Güncel

Kart şifresini tarayıcıya kaydedenler için büyük tehdit: Paranız çalınabilir

Pandemi döneminde internet alışverişlerinin artmasıyla birlikte, tarayıcılara kaydedilen kredi kartı şifreleri için ciddi bir güvenlik tehdidi ortaya çıktı. Siber güvenlik uzmanları, en çok kullanılan tarayıcılarda zararlı yazılımların kullanıcıların kişisel bilgilerine erişebileceğini iddia ediyor. Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Siber saldırganlar kart bilgilerinize erişebilir

Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, zararlı yazılım türlerinden biri olan stealler kullanılarak, bilgisayarlarda kayıtlı parolaların çalınabileceğini ifade etti. Akdemir, bu zararlı yazılımların Chrome gibi tarayıcılarda saklanan parolaları ve kart bilgilerini ele geçirebileceğini söyledi. Şifrelerin bulut tabanlı sunuculara aktarılmasıyla birlikte saldırganların bu bilgileri kullanarak maddi zarara yol açabileceklerini belirtti.

Tarayıcılara kaydedilen kart bilgileri büyük risk altında

Tarayıcıda kayıtlı kredi kartı bilgileri, saldırganlar tarafından izin vermediğiniz harcamaların yapılmasına neden olabilir. Akdemir, stealler tarzı yazılımların, kayıtlı kart bilgilerinden para çekerek kullanıcıların mağdur olmasına sebep olabileceğini dile getirdi. Bu bilgilerin, kripto para varlıklarına dönüştürülerek izlerinin kaybettirilebileceği de vurgulandı.

Varlıklarınız kriptoya dönüştürülebilir

Çalınan kart bilgileriyle yalnızca alışveriş yapılmakla kalmayıp, kripto paralara dönüştürme işlemleri de gerçekleştirilebilir. Akdemir, bu duruma ilişkin şu sözleri kullandı: "Saldırganlar, kart bilgilerinizi ele geçirdiğinde, doğrudan çekime izin veren uygulamalar üzerinden paralarınızı kripto varlıklara çevirerek izlerini kaybettiriyorlar. Ayrıca, bankacılık hesaplarınıza erişerek adınıza kredi başvurusu bile yapabilirler."

Kart güvenliği için alınması gereken önlemler

Kart güvenliğini sağlamak için vatandaşların sanal kredi kartı kullanması gerektiğini belirten Akdemir, yurt dışı alışverişlerde kartların kapatılmasını tavsiye etti. Alışveriş yapılacak miktar kadar sanal karta para aktararak, internet alışverişlerinde sadece sanal kart kullanılmasının önemli bir güvenlik önlemi olduğunu vurguladı. Ayrıca, bilgisayarlara güvenilmeyen uygulamaların yüklenmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Güvensiz uygulamalar cihazları kontrol edebilir

Akdemir, bilgisayara yüklenen güvenilmez eklentilerin, kullanıcının tüm aktivitelerini takip edebileceğini belirtti. Bu uygulamalar, cihazın kamera ve ekran görüntüsüne erişerek kişisel bilgileri çalabilir. Ayrıca, bu uygulamalar cihazları DDOS saldırıları gibi siber suçlarda da kullanabilir.

Cihazlarınızın kontrolünü kaybetmeyin

Uzmanlar, kullanıcıların antivirüs yazılımlarını devre dışı bırakmaması ve güvenli olmayan uygulamaları yüklememesi gerektiği konusunda uyardı. Cihazların güvenliği için alınacak bu önlemler, siber saldırılara karşı korunmada büyük önem taşıyor.