Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin banka kartı ve kredi kartıyla ödeme kabul etme zorunluluğu bulunduğunu hatırlatarak, kartla ödeme kabul etmeyen veya kartla ödeme yapıldığında ek komisyon farkı talep eden işletmelere yönelik uyarılarda bulundu. Bakan Şimşek, bu tür uygulamaların Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) ihbar edilmesi durumunda, denetimler yapılacağını ve cezai işlemler uygulanacağını belirtti.

Şimşek, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini, bu cihazların hem slip hem de fişi tek belge olarak sunarak kayıt dışı işlemleri önlemeye yardımcı olduğunu ifade etti. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin bu cihazları edinmesi gerektiği vurgulandı.

Bazı işletmelerin yüksek komisyon oranlarını gerekçe göstererek kartla ödemelerde ek ücret talep ettiğini belirten Şimşek, bu durumun yasal olmadığını ve vatandaştan komisyon farkı talep edilmemesi gerektiğini söyledi. Komisyon farkı talep eden işletmelere özel usulsüzlük cezalarının kesileceğini ifade etti.

Düşük KPSS puanıyla memur alımı başladı: Tarihler ve şartlar açıklandı Düşük KPSS puanıyla memur alımı başladı: Tarihler ve şartlar açıklandı

Şimşek, vatandaşların kendilerine kartla ödeme imkanı sunulmayan ya da yüksek komisyon farkı istenen durumları GİB'e ihbar etmeleri halinde, gerekli denetimlerin yapılacağını ve cezai işlemlerin uygulanacağını açıkladı. Vatandaşlar, bu ihbarları Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil, BİP ya da WhatsApp gibi platformlar üzerinden yapabilecekler.

Sadece POS cihazı veren ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz sağlamayan banka ve ödeme kuruluşlarına da ceza uygulandığını belirten Şimşek, bu cezaların her bir tespit için 200 bin TL'ye kadar çıkabileceğini açıkladı.