CHP’nin "İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi” sloganıyla düzenlenen 38. Olağan Kurultayı’nda, “değişimciler”in adayı Özgür Özel, ikinci turda 812 oyla, partinin yeni genel başkanı seçildi. 

Kurultay'da Genel Başkan seçimi yapılan ilk günde, Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında “hançer” tartışması yaşandı. Kılıçdaroğlu’nun seçim yenilgisine ilişkin de özeleştiri yapması bekleniyordu. Ancak Kılıçdaroğlu konuşmasında, seçim yenilgisinden, “masadan oturup kalkmaları” örnek göstererek, bir anlamda o dönemdeki ittifak ortağı İYİ Parti'nin ve partinin lideri Meral Akşener’in sorumlu olduğu mesajını verdi.

Seçim öncesinde oluşturulan Altılı Masa’nın çalışmalarını anlatan Kılıçdaroğlu’nun, “İş, adayın seçilmesine gelince hepinizin malumu olan masadan kalkmalar ve masaya yeniden dönmeler geldi. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım! Usta Nazım’ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördüm” sözleri dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu ayrıca Özel’e destek veren  “değişimcileri” de hedef aldı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama

“Yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen, sırtımdaki yük değildi, sırtımdaki hançerlerdi! Seçim bitti. Kazanamadık. Daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemini dillendirenler, uzun süredir değişmeyenlerdi! Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu.”

Seçimden sonra, İYİ Parti’den gelen eleştirilere sessiz kalan Kılıçdaroğlu'nun, “hançerleme ve ihanet” suçlamaları, bir anlamda eski ittifak ortağıyla yerel seçime dönük işbirliği konusunda “köprüleri attığı” yorumlarına neden oldu.

Genel Başkanlığı sürecinde kendisine yönelik linç girişimlerine değinerek, kendisiyle “yol arkadaşlığının zor ve tehlikeli” olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Bay Kemal'in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın, Bay Kemal'in yol arkadaşı olacaksan. Bay Kemal'i arkadan hançerlemeyeceksin” sözleriyle muhaliflerine yüklendi.

Yeni başkandan cevap gecikmedi

CHP'de genel başkan adaylarının açıklanmasının ardından önce, Genel Başkan olarak başta konuşan Kılıçdaroğlu’nun aday olarak konuşma hakkını kullanmayacağı duyuruldu.

Özgür Özel 1,5 saate yakın süren konuşmasında, CHP’de İsmet İnönü dönemine son veren Bülent Ecevit’in Genel Başkan seçildiği 1972 Kurultayı'na vurgu yaptı ve salonda “1972 Kurultayı ruhunu” gördüğünü söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun “hançerleme” sözlerini üzerine alınmadığını belirten Özel, “CHP’de hançer yok, hançerleyecek kimse de yok. Ama bizim partide kılıç da olmaz” dedi.