MİT, PKK'nın Sözde Sorumlusu Abdülhamit Kapar'ı Etkisiz Hale Getirdi MİT, PKK'nın Sözde Sorumlusu Abdülhamit Kapar'ı Etkisiz Hale Getirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerini beyan etmeyen mükelleflerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yaptığı uyarılar ve bilgilendirmeler neticesinde, kira geliri sağlayan 95 bin 989 mükellefin 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi beyan ettiğini belirtti. Ancak, beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellefin tespit edildiğini ve bu kişilere cezalı işlem yapılacağını duyurdu.

Şimşek, bu süreçte GİB'in, kira geliri elde edenleri tespit etmek ve bilgilendirmek amacıyla birçok çalışma yürüttüğünü hatırlattı. Bu kapsamda, belirli kira bedelinin üzerindeki konutlar, kısa süreli kiralamalar ve iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Bankalar aracılığıyla kira ödemelerinin kontrol edildiğini ve beyanname vermeyen mükelleflerin tespit edildiğini belirten Şimşek, bu mükellefler için vergi dairelerine bilgi verildiğini söyledi.

Bakan Şimşek, 400 binden fazla adreste yapılan denetimlerde beyanname vermeyen mükellefler için yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini de açıkladı. Ayrıca, denetimlerin ardından kendi isteğiyle beyanname veren 46 bin kişinin 200,7 milyon lira vergi beyan ettiğini belirtti.

Vergi Usul Kanunu'nun pişmanlık hükümlerine de değinen Şimşek, bu hükümden yararlanarak beyanname veren mükelleflerin vergi ziyaı cezasından muaf tutulacağını ifade etti. Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına karşı mücadelenin süreceğini ve haksız kazanç sağlayanların takip edileceğini vurguladı.

Bu çalışmaların sonucunda, beyanname döneminde 1 milyon 811 bin mükellef toplamda 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan etti. Ancak halen beyanname vermeyen 700 bin mükellefin cezai işlemle karşı karşıya kalacağı uyarısı yapıldı.