Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kira ve konut sorununu çözmek için kapsamlı bir proje başlattı. Bakan Mehmet Özhaseki'nin son dakika açıklamasına göre, İstanbul başta olmak üzere, deprem riski taşıyan bölgelerdeki bağımsız bölümlerin yenilenmesi planlanıyor ve dar gelirliler için uygun maliyetli konut inşası hız kazanıyor.

GYODER'in perspektifi: Arsa sorunu ve çözüm önerisi

Mansur Yavaş'tan cumhurbaşkanı adaylığı sinyali Mansur Yavaş'tan cumhurbaşkanı adaylığı sinyali

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, konut fiyatlarının ve kira ücretlerinin düşürülmesi için arsa arzının artırılmasının kritik önem taşıdığını belirtti. Kalyoncu, arsa maliyetlerinin azaltılması ve adil bir gelir dağılımının sağlanması gerektiğini vurguladı. GYODER'in önerisine göre, devletin arsaları sağlaması halinde özel sektörün uygun maliyetli konut üretimi yapabileceği ve böylece konut fiyatlarındaki artışın önüne geçilebileceği ifade edildi.

Konut üretimi ve kiralanması

Açıklanan planda, devlet tarafından sağlanan arsalar üzerinde 500 bin yeni konutun inşa edilmesi ve bu konutların 49 yıl süreyle dar gelirlilere kiralanması öngörülüyor. Bu süre zarfında vatandaşlar, ev sahibi baskısından ve yüksek kira zamlarından uzak bir yaşam sürme imkanı bulacak.

Konut yapım süreci

Konut yapım süreci, ilk olarak devletin arsa tahsisi ve altyapı çalışmalarıyla başlayacak. Ardından finansman, tasarım ve inşaat planları görevli şirketler tarafından gerçekleştirilecek ve inşaat faaliyetleri hızlı bir şekilde başlayacak. Yapımı tamamlanan konutlar, Kamu Özel İşbirliği modeliyle vatandaşlara sunulacak ve 49 yıl sonunda konutlar devlet mülkiyetine geçecek.

Konutların il il dağılımı ve vatandaşların beklentisi

Proje kapsamında ilk etapta İstanbul'da inşa edilecek olan konutlar, sonrasında Ankara ve İzmir başta olmak üzere diğer şehirlere de yayılacak. Hükümet yetkilileri, projenin gerçekleştirilmesiyle birlikte konut ve kira fiyatlarının önemli ölçüde düşeceğini öngörüyor.