Güncel

Kiracıların çilesi bitmiyor: Tahliye taahhütnamesinde 'boş tarih' hilesi

Ev sahiplerinin isteklerinin ardı arkası kesilmiyor. Tahliye taahhütnameleri, kiracıları çileden çıkardı. Boş tarihli sözleşmeye rastgele imza atan vatandaşlar, akıllarına gelmeyecek durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Uzmanlar, "Boş tarihli sözleşme tuzağına düşmeyin" uyarısında bulundu.

Abone Ol

Ev sahiplerinin isteklerinin ardı arkası kesilmiyor. Tahliye taahhütnameleri, kiracıları çileden çıkarttı. Boş tarihli sözleşmeye rastgele imza atan vatandaşlar, akıllarına gelmeyecek durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. 

Taahhütnamenin içeriğine ve tarihi incelenmeden atılan imzalar, kiracıların evden çıkarılmasına kadar dayanabiliyor. Tahliye taahhütnamesinin ayrıntılarını Avukat Zafer İşeri, paylaşarak dikkat çeken açıklamalara yer verdi.

İCRA ELİYLE EVDEN ÇIKARIYORLAR

Tahliye taahhütnamesinin, kira sözleşmesi ile aynı tarihte imzalanmış gözükmesi halinde mahkemelerce geçersiz sayıldığını vurgulayan İşeri, "Bu durumu çok iyi bilen ev sahibi ve emlakçılar, kiracılara boş tarihli taahhütname imzalattırıyor.

Taahhütnamelerde bir onay tarihi bir de evden çıkış tarihi bulunuyor. İkisi de boş bırakılabiliyor. Ardından tarihler kendi iradeniz dışında dolduruluyor.

Böylelikle sanki tahliye taahhütnamesi ilerleyen aylarda imzalanmış ve karşılıklı irade sağlanmış gibi bir durum oluşuyor.

Böyle durumlarda ev sahipleri, mahkeme kararına bile gerek kalmadan, icra eliyle kiracıyı hızlı bir şekilde evden çıkarma hakkını elde ediyor" ifadelerini kullandı. İşeri, konu hakkında gelen sorulara şu şkeilde yanıt verdi.

TAAHHÜTNAME HANGİ DUURMLARDA GEÇERLİ SAYILMIYOR?

Tahliye taahhütnamelerinde karşılıklı irade esas alınır. Tek tarafın kararıyla yapılan bu tür sözleşmeleri 'irade sakatlaması' olarak tanımlıyoruz. Bu sözleşmeler, tek tarafın dayatmasıyla imzalandığı için mahkemelerce geçerli kabul edilmiyor.

İrade sakatlaması durumu, 'hata', 'hile', 'zorlama' ya da 'aşırı yararlanma' unsurları ile gerçekleşebilir. Bizim bahsettiğimiz konudaki irade sakatlaması 'zorlama'ya giriyor.

BOŞ TARİHLİ TAAHHÜTNAME İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILMALIDIR?

Ev sahibinin kiracıya boş tarihli taahhütnameyi şart koşması durumunda maalesef şu an başvurulabilecek idari bir kurum bulunmuyor.

Sözleşme serbestisi gereği, imzalar atılmadan yapılabilecek herhangi bir işlem yok. Ancak bu talep esnasında ses kaydı ya da yazışma gibi bir deliliniz varsa suç beyanında bulunabilirsiniz.

KİRACI BU DURUMU ANLAMAZSA YAPMASI GEREKEN NEDİR?

Bahsettiğimiz detayları bilmeden boş tarihli taahhütnameye imza atan vatandaşlarımızın da panik yapmasına gerek yok.

Yeter ki haklarını bilsinler. Eğer imzaladıkları taahhütname, kendi iradesi dışında ileri bir tarihte yapılmış gibi gösterilirse, bu durum da irade sakatlamasına girer.

Kiracının suç beyanında bulunarak 'Ben hatayla ve bilmeden imza attım' deme hakkı bulunuyor" şeklinde değerlendirdi.