İç güvenlik alanında önemli değişiklikler içeren "Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM İçişleri Komisyonu tarafından kabul edildi. Bu kanun teklifinin yasalaşması durumunda, araç ve deniz aracı kiralama sektöründeki işletmelere yeni yükümlülükler getirilecek.

Kimlik Bildirme Kanunu'nda yapılan değişikliklere göre, araç, gemi veya deniz aracı kiralayan işletmelerin sorumlu yöneticileri, kiralanan araçların kimler tarafından kiralandığına dair tüm bilgi ve belgeleri incelemeye hazır bulundurmak zorunda olacak.

Bunlara ek olarak, işletmelerin bilgisayar sistemlerini, genel kolluk kuvvetlerinin sistemlerine entegre etmeleri gerekecek. Kiralanan araçlara GPS cihazı yerleştirilerek, bu araçların konum bilgileri üç yıl boyunca saklanacak.

Bu düzenlemelere uymayan işletmelere ise büyük para cezaları uygulanacak. Bilgi ve belgeleri dijital ortamda tutmayan, kolluk kuvvetlerinin sistemine entegrasyon sağlamayan, yanıltıcı kayıtlar oluşturan, araçlarda GPS bulundurmayan ya da konum bilgilerini saklamayan işletmelere 99 bin 896 lira para cezası kesilecek.

Ayrıca, kiralanan aracın ve kiralayan kişinin bilgilerini, araç teslim edilmeden önce kolluk kuvvetlerine bildirmeyen işletmelere ise 49 bin 938 lira idari para cezası uygulanacak.

Yavaş'tan tartışmalı 'konser bütçesi' için açıklama yaptı Yavaş'tan tartışmalı 'konser bütçesi' için açıklama yaptı

Aynı yıl içinde suçun tekrar edilmesi durumunda, önceki cezanın iki katı kadar ceza verilecek. Aynı yıl içinde dördüncü kez suç işleyen işletmelerin ruhsatları iptal edilerek faaliyetleri sonlandırılacak. Bu düzenlemeler, iç güvenliği artırmayı hedefliyor.