Güncel

Kiralarda yeni dönem: Kiracı ve ev sahiplerine örtülü takip!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yapılacak kira sözleşmeleri için yeni bir dönem başlıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından duyurulan yeni düzenleme ile kira kontratları yıl sonuna kadar e-Devlet üzerinden yapılacak..

Abone Ol

Kira kontratlarında e-Devlet entegrasyonu

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, e-Devlet üzerinden yapılacak kira kontratlarının, daha önce Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında planlanan bir düzenleme olduğunu belirtti. Bu düzenleme ile kira kontratlarının sistem üzerinden kayıt altına alınması sağlanacak. Özelmacıklı, sürecin detaylarını paylaşarak, tapu kadastro verilerinin de e-Devlet sistemine entegre edileceğini ve kira sözleşmelerinin burada oluşturulacağını ifade etti.

Sözleşme detayları ve süreç

Kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden oluşturulurken, kiracı ve mal sahibi arasında yapılacak anlaşmaların tüm detayları sisteme girilecek. Kira başlangıç tarihi, kira süresi ve kira artış oranları gibi bilgiler, sözleşmeye dahil edilecek. Ayrıca, sözleşmede ek dokümanlar ve özel maddeler de bulunabilecek. Özelmacıklı, bu düzenlemenin kira sözleşmelerinin daha güvenilir hale gelmesini sağlayacağını ve sahte beyanların önüne geçileceğini vurguladı.

Piyasaya etkileri ve hedeflenen sonuçlar

Bu yeni düzenlemenin piyasaya olumlu katkılar yapması bekleniyor. Kira sözleşmelerinin kayıt altına alınması, kira gelir beyanı verenlerin sayısının artmasına ve doğru bir değer haritasının oluşturulmasına katkı sağlayacak. Özelmacıklı, bu uygulamanın, kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı ve kiracı ile mal sahibi arasında yapılan ödemelerin daha şeffaf bir şekilde takip edilmesini amaçladığını belirtti.

Emlak işletmelerine de yetki verilecek mi?

Emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin de bu sürece dahil edilmesi gerektiğini belirten Özelmacıklı, kira kontratlarının e-Devlet sistemine entegrasyonunda emlak işletmelerine yetki verilmesinin önemine değindi. Bu sayede, sistemin daha aktif ve verimli bir şekilde kullanılabileceğini ifade etti.

Sistemin hayata geçiş süreci

Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması için henüz hizmet menülerinde aktif bir seçenek bulunmuyor. Ancak düzenlemenin eylül veya ekim aylarında kullanıma açılması ve yeni yıl itibarıyla zorunlu hale gelmesi planlanıyor. Özelmacıklı, sistem üzerinde kontratlarda çeşitli soru işaretlerinin çıkabileceğini, ancak bu sürecin kira işlemlerinin daha güvenilir ve şeffaf bir hale gelmesine katkı sağlayacağını belirtti.