Güncel

Kiralık veya Satılık Ev Arayanlar İçin Uyarı! Sahte İlanlarda Hayali Evler Satılıyor

İlan sitelerinde sahte turizm amaçlı kiralık ilanlar artarken, izin belgesi olmayanların varmış gibi numaralar kullanarak gerçek olmayan ilan girişlerinin sıkça yapıldığı ve tüketicilerin yanıltıldığı görülüyor.

Abone Ol

Gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında sahte ilanlarla dolandırıcılığa ve spekülatif fiyat artışlarına engel olmak amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından önemli bir adım atıldı.

Kasım ayında yürürlüğe giren düzenlemeyle, bireysel satıcıların veya emlak ofislerinin sitelere ilan vermeden önce kimlik bilgilerini e-Devlet üzerinden doğrulatmaları zorunlu hale getirildi. Ancak, beklenen ikinci aşama olan emlakçıların yetki belgelerini ve ilgili mülkleri pazarlamak için aldıkları yetkilendirme belgelerini doğrulatma süreci henüz başlamadı.

Sektör temsilcileri, henüz uygulanmayan ikinci aşamanın devreye sokulması gerektiğini vurgulayarak, yetki belgesi olmayan işletmelerin hala ilan girişi yapabildiğini ve sahte ilanların yayında olduğunu belirtti.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, düzenlemenin önemli bir adım olduğunu ancak eksik kaldığını belirterek, emlakçıların yetki belgelerinin ve yetkilendirme belgelerinin de doğrulanması gerektiğini söyledi.

Sadece ilan sitelerinde değil, emlak ofislerinde de sorunlar yaşandığını ifade eden sektör temsilcileri, etkin denetimlerin önemine dikkat çekti.

Sosyal medya platformlarına yönelik bir zorunluluk olmadığı için sahte ilanların burada da yayıldığını belirten uzmanlar, tüketicilerin korunması için bu alanda da önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

İlan sitelerinde 'Turizm Amaçlı Kiralık' kategorisi altında, izin belgeleri olmamasına rağmen varmış gibi numaralar yazılarak gerçek olmayan ilan girişlerinin artarak devam ettiği görülüyor. İlanlarda günlük fiyatlar yazılmasına rağmen, aslında fiyatın günlük değil saatlik olduğu belirtiliyor. Ayrıca, mağaza adı ve ünvanı gibi birçok bilginin doğru olarak verilmediği tespit ediliyor. Vergi levhası olmadan, başka isim ve ünvanlar altında, hiçbir kimlik veya tapu sahipliği olmayan binlerce ilan saatlik günlük ilanlar ile yayınlanmaya devam ediyor. Bu durum, tüketicilerin yanıltılmasına ve dolandırılmasına neden olabilir.