Kırmızı et fiyatlarında yeni bir artış dalgası yaşanıyor. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kuzu ve dana karkas et fiyatlarına önceki gün yapılan zamla ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan zamla birlikte son 40 günde karkas et fiyatlarında toplamda 60 lira artış yaşandığını belirtti.

MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı

Tüfekçi, yılbaşından bu yana karkas et fiyatlarının ciddi şekilde yükseldiğine dikkat çekti. Özellikle kuzu karkas etinin kilogram fiyatının 410 liraya, dana karkas etinin ise 310 liraya kadar çıktığını ifade etti. Bu durumun, et ve süt ürünlerindeki kesim fiyatlarındaki artışın sürdüğüne işaret etti.

İthalatın devam etmesine rağmen iç piyasada kesim fiyatlarının yükselmesi, et fiyatlarının seyrinde önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Tüfekçi, süt kuzusunun yetersiz olmasının, fiyatların yüksek seviyede seyretmesine neden olduğunu vurguladı. Üreticiler arasında "malınızı kesmeyin" uyarıları yapıldığını dile getirdi.

Tüfekçi ayrıca, işletme maliyetlerinin büyük bir kısmını oluşturan unsurların da et fiyatlarına doğrudan yansıdığını belirtti. Banka komisyonu gibi unsurların da fiyat artışlarında etkili olduğunu söyledi.

Tüketicilerin, et fiyatlarındaki artış nedeniyle daha uygun fiyatlı et satan yerlere yöneldiğini belirten Tüfekçi, Et ve Süt Kurumu'nun zincir marketlere verdiği uygun etin tüketicilerin tercihlerini etkilediğini ifade etti.