Güncel

Kırmızı ette ibre tersine döndü! Fiyatlar geri çekildi

2024 yılının ilk aylarından bu yana neredeyse ayda iki kez fiyat etiketi değişen kırmızı et fiyatları geri çekilmeye başladı. Ocak ayından itibaren yüzde 110’den fazla zam alan fiyatlar, son zamanlarda yüzde 25 seviyesine kadar geri çekildi. Kurban Bayramı gelmeden kilogramı 380 liraya kadar çıkan toptan karkas et fiyatları, son dönemde 300 liraya düştü.

Abone Ol

Fiyatların düşüşe geçmesinde, talebin azalması ve turizm bölgesindeki sessizliğin etki ettiğini söyleyen sektör temsilcileri, talebin yüzde 50’ye kadar düştüğünü dile getirdi.

Ayrıca sektörde, ağustos ayından itibaren sanayicilerin üretim için et alacak olmasından dolayı zam yapılacağı da değerlendiriliyor.


"PERAKENDE PAZARINDA GÖREMİYORUZ"

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, “Bayram öncesi karkas ette kilogram başına 380 lira civarında olan toptan fiyatlar bugünlerde 300 liraya kadar düştü. Bir ayda karkasta yüzde 25’lik bir fiyat gerilemesi oldu. Ama biz bu yansımayı perakende pazarında çok fazla göremiyoruz. Neden göremiyoruz; kasap, market ya da bu işle uğraşanlar satışların düşmesiyle azalan miktarda para kazanamadığı için çok fazla değişime gitmedi.

İkinci olarak bu maliyet endeksli bir fiyat düşüşü değil. Talebe bağlı, talep darlığı nedeniyle bir fiyat azalması söz konusu. O nedenle bunu herkes tezgâhlarına yansıtmadı” şeklinde konuştu.

'FİYATLAR 380 TL'YE ÇIKACAK'
Kırmızı et talebinin kasaplarda ve şarküteride yüzde 50’ye kadar gerilediğini belirten Yücesan, bunun nedenini ise alım gücünün düşmesi ve turizm bölgelerinde meydana gelen sessizlikten olduğunu savundu.

“Ağustos’un 15-20’si gibi sanayici karkas et toplamaya başlayacak” olduğunu dile getiren Ahmet Yücesan, bu tarihten sonra oluşacak talepten dolayı fiyatların yeniden 380 liraya kadar yükseleceğini tahmin ettiklerini belirtti.

FİYATLAR GERİ ÇEKİLDİ
Kırmızı et fiyatları yakından merce altın alıntı. Ocak 2024 sürecinde piyasada kıymanın kilogram satış fiyatı ortalama 400-450 seviyesindeydi. Mevcut durumda ise kasap ve marketlerdeki güncel fiyat 525 ila 675 arasında fiyat etiketi değişiyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) anlaşmalı Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) üyesi marketlerde ise kıymayı 390 liradan satışa sunuyor.

(Bahsedilen marketler piyasa verilerine göre karkas etlerini ESK’dan yüzde 20-25 daha uygun fiyata alım-satım yapıyor.)